NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Centrul Educațional „Anastasis” din Bălți, la un an de activitate. Copiii refugiați din Ucraina au marcat aici ultimul sunet

Centrul Educațional „Anastasis” din Bălți a marcat un an de activitate, perioadă în care zeci de copii din oraș și refugiați din Ucraina au primit suport și un spațiu pentru socializare. Elevii ucraineni care au învățat online au sărbătorit astăzi și ultimul sunet.

„Aici am putut să-mi găsesc noi prieteni care mă fac să uit prin ce am trecut. Acum sunt mult mai fericită, sunt înconjurată de prieteni buni.”

„În acest centru îmi place cel mai mult că pot veni și studia, iar după lecții pot comunica cu prietenii, să petrec bine timpul, să vizionăm un film, etc.”

„Aici te poți plimba în siguranță. Noaptea nu este nimeni. Ne protejează, ne susțin. Chiar și oameni străini ne pot ajuta. Aici este foarte bine, vesel, nouă ne place.”

„Când am venit aici eram închisă în mine, iar acum îmi este puțin mai bine pentru că am început să comunic cu alți oameni,  să înțeleg multe”, au spus copiii.

Părinții și bunicii copiilor refugiați din Ucraina spun că centrul „Anastasis” a devenit pentru ei cel mai important loc pentru socializare.

„Noi nu doar învățăm online, ci și frecventăm toate cercurile de creație, precum cel de desen sau modelare. Se comportă cu noi frumos, suntem foarte recunoscători.”

„Aici ei au învățat online tot anul, copiii comunicau, au mers prin excursii. Învățătorii sunt buni și am rămas foarte mulțumiți.”

„Așa cum noi nu suntem acasă, ci ne aflăm într-o țară străină, pentru ei acest lucru, ultimul sunet, este important precum primul sunet. Este superb. Mulțumesc organizatorilor pentru că ne oferă această posibilitate, că copiii se pot odihni, pot simți atât începutul, cât și în sfârșitul anului de studii.”

Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei a declarat că este bucuros de tot sprijinul acordat de oamenii de bună credință, de pe ambele maluri ale Prutului, care din prima zi de război au fost solidari cu ucrainenii.

„În viața omului sunt momente când vin necazurile, încercările peste el și mare lucru dacă este cineva alături să-l susțină”, a declarat PS Antonie,  Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

„Orice inițiativă, care unește copiii și le oferă șansa de a se dezvolta, este utilă. Copiii au posibilitatea de a studia limba ucraineană, de a învăța online, își fac prieteni, și părinților le este mai ușor”, a menționat Sveatoslav Draci, consul în cadrul Consulatului Ucrainei la Bălți.

În cadrul centrului activează trei cadre didactice și un psiholog.

„Împreună încercăm să asigurăm condiții pentru desfășurarea activităților after-school, dar și a procesului educațional pentru copiii refugiați din Ucraina, care învață online, pentru că avem săli dotate cu calculatoare, dar și toate condițiile necesare pentru ca ei să învețe la distanță”, a conchis Liliana Lungu, manager la Centrul Educațional „Anastasis”.

Centrul educațional a fost construit pe un teren achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului României, unde Mitropolia Basarabiei va edifica un Centru Cultural și o Catedrală Românească.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"