NordNews
Avem ce spune

VIDEO | CET-NORD explică de ce a solicitat noi majorări de tarife: Bălțenii nu vor fi afectați

Scumpirile în lanț au determinat SA „CET-Nord” să solicite Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ajustarea prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor.

Astfel, compania cere aprobarea prețului pentru energia electrică produsă în valoare de 6 lei și 13 bani/kWh (fără TVA), adică cu 1,56 lei mai mult. Totodată, „CET-Nord” a cerut un tarif de 3948 de lei pentru 1 Gcal, cu aproape 900 de lei mai mult, comparativ cu tariful aprobat în luna octombrie. În prezent, prețul unei Gcal este de 3052 de lei după ce, acum trei luni, tariful a fost majorat cu 1000 de lei.

Deși majorările sunt semnificative, reprezentanții companiei susțin că, grație intervenției guvernului, consumatorii nu vor fi afectați.

„Solicitarea SA ,,CET-Nord” de a majora tariful nu are impact asupra consumatorului final deoarece, conform Hotărârii de Guvern nr. 814 din 23 noiembrie, este stabilit volumul maxim compensant și tariful compensant pe care îl achită consumatorii, deci, este un preț fix pe care îl achită consumatorii și, indiferent de fluctuația tarifului, acesta nu se răsfrânge asupra consumatorilor. Diferența dintre prețul compensat achitat de către consumator și prețul reglementat de către ANRE este compensat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, a declarat Daniela Ioxa, șefa Departamentului de Marketing și Vânzări, SA ,,CET-Nord”.

Reprezentanții „CET-Nord” au menționat că nu mai pot face față prețului mare de achiziție a gazului natural.

„Dacă anul trecut, în luna noiembrie, SA „CET-Nord” achita 8000 de lei pentru 1000 metri cubi, în prezent achităm aproape 25000. Există riscul să primim un preaviz din parte SA „Moldovagaz” de sistare a livrărilor de gaz natural. Am solicitat majorarea tarifului pentru a acoperi consumul de gaz natural și cele mai esențiale cheltuieli care le avem. Avem scopul de a menține echilibrul financiar al întreprinderii. La data de 15 decembrie 2022 vom fi obligați să achităm consumul de gaz natural pentru luna noiembrie. La moment, datoriile consumatorilor este de 32 de milioane de lei. Consumul de gaze naturale pentru luna noiembrie este de 130 de milioane. Respectiv, timp de 15 zile, întreprinderea trebuie să acumuleze 130 de milioane. Dacă analizăm statisticile, prețurile la gazele naturale a crescut în 2022 de patru ori, dar la energia termică și electrică a fost o aprobare în luna ianuarie și în octombrie. Adică, în zece luni de zile, doar o ajustare a tarifului, deși tariful la gaz s-a schimbat de cinci ani”, a menționat Alexandru Carabulea, director financiar la SA ,,CET-Nord”.

În prezent, compania deservește peste 32 de mii de consumatori casnici, care înregistrează o datorie de 32 de milioane de lei pentru energia termică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"