NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Chicu: Locuri în spitale aproape nu mai sunt. Dacă paturi mai găsim, medici nu avem de unde să mai luăm

Prim-ministrul Ion Chicu trage alarma și susține că situația pandemică din țară se agravează. Șeful Cabinetului de miniștri sugerează că locuri în spitale ar mai putea fi găsite, însă problema este lucrătorii medicali. Declarațiile au fost făcute luni, 30 noiembrie, după ședința cu speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, dar și președintele în exercițiu, Igor Dodon, scrie cotidianul.md

„Din păcate, numărul cazurilor de COVID-19 va mai crește în perioada următoare, într-o săptămână sau două, după ce vor fi efectele la măsurile pe care le-am aprobat vineri la ședința Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP). La această etapă, suntem presați de situația în sistemul medical. Locuri în spitale practic nu sunt. Săptămâna aceasta vor fi activate încă câteva zeci de paturi în câteva instituții medicale. Continuăm acest lucru”, a declarat Chicu.

Chicu a precizat că problema majoră este lipsa personalului medical.

„Din păcate, este o limită la extinderea numărului de locuri. Limita principală este lipsa personalului medical. Dacă e să ne întoarcem la situația din martie sau aprilie, noi am majorat de mai multe ori numărul de locuri în spitale. Din păcate, personal medical altul decât cel care e acum, nu avem de unde lua. Noi am mobilizat și studenții de la medicină și rezidențiatul, absolut toate rezervele”, a mențion Ion Chicu.

Premierul afirmă că „spații este posibil de identificat paturi și echipamente, dar lucrători medicali mai mult nu sunt”.

„Mă adresez societății, ca să înțeleagă această constrângere și să fim responsabili. Trebuie să purtăm măști și să ne conformăm. Restricții aprobate vineri, 27 noiembrie, le consider raționale la etapa actuală”, a conchis premierul.

În Republica Moldova, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 107.017 cazuri. Din numărul total, 94.586 persoane au fost tratate de COVID-19, 2.290 au decedat.

Până la ziua de azi, 55 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata