
După scumpirile în lanț și stabilirea celui mai mare tarif pentru energia electrică, locuitorii din Bălți au mai primit o veste rea. De mâine ar putea rămâne fără apă și canalizare. „FEE-Nord” a anunțat că va deconecta de la rețeaua de energie electrică unicul furnizor de apă pentru Bălți– „Acva-Nord” Soroca, din cauza unei datorii de 1,3 milioane de lei. În consecință, aproape 120 de mii de locuitori vor rămâne fără apă la robinet.
„Pentru gaz sau alte servicii poți găsi alternative, dar dacă orașul rămâne fără apă și, automat, fără canalizare, este o catastrofă ecologică. Și orașul nu are nicio legătură cu asta”, a declarat Igor Golberg, șeful companiei „Glorin Inginering”.
Primarul s-a adresat Cancelariei de Stat și Guvernului, dar încă nu a primit un răspuns.
„Întreprinderea municipală „Apă-Canal” Bălți nu datorează niciun leu „Acva-Nord” Soroca pentru consumul de apă. Noi am achitat totul. Nu am primit niciun răspuns de la Guvern, dar sper să îl avem și că mâine nu va fi nicio deconectare. Eu le-am scris că obiectivele strategice importante nu trebuie să fie deconectate. Este împotriva oamenilor. Cum să deconectezi apă? Doi agenți economici au neînțelegeri. Să-și facă dreptate în instanță, negociați”, a declarat Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți.
În cazul unei deconectări, municipiul va fi asigurat cu apă doar câteva zile.
„Avem niște rezervoare, deci avem rezerve pentru o perioadă oarecare. Dar nu e mult. Nu avem rezerve pentru săptămâni sau luni. Aveam sonde, dar nu mai sunt funcționale și nu vor putea asigura orașul cu apă”, a menționat Alexandru Cravciuc, inginer principal „Apă-Canal” Bălți.
În timp ce Nicolai Grigorișin spune că, vineri, „Apă-Canal” Bălți a achitat o restanță față de furnizor, cei de la „Acva-Nord” Soroca susțin contrariul. Pentru luna septembrie, întreprinderea din Bălți ar fi achitat pentru apă doar 3 milioane de lei din necesarul de 4,7 milioane.
„Pe septembrie avem 63,29% din factură achitat. Au de plătit încă 1,7 milioane de lei. Dacă ei ar achita aceste facturi, am fi în stare să plătim și noi factura la energia electrică”, au spus reprezentanții „Acva-Nord” Soroca.
Directorul „Apă-Canal” Bălți nu a fost de găsit pentru a confirma dacă au achitat restanța de 1,7 milioane de lei față de „Acva-Nord”.
Iar reprezentanții „FEE-Nord” au refuzat să comenteze intenția de a deconecta furnizorul din Soroca, declarând că sunt prea ocupați.
În timp ce autoritățile locale și centrale caută soluții, nemulțumirea bălțenilor crește.
„Mulți sunt cu copii mici, avem nevoie de apă, de tot ce este necesar. Probabil și noi trebuie să facem economii, să nu curgă apa la robinet, în continuu, dar așa, cu socoteală.”
„E foarte rău. Trebuie să facă ceva, să ajungă la un numitor comun. Cum să rămâi fără apă și canalizare?”
„Vom pleca la Chișinău. Ne vom aranja la Președinție, Parlament, cred că au acolo apă, căldură.”
„Nu vor deconecta apa. Cred în asta 100%. Poate vor fi deconectări temporare, dar este imposibil să deconectezi un oraș întreg”, au spus oamenii.
Grigorișin s-a adresat Comisiei Pentru Situații excepționale a R. Moldova în care a anunțat despre situația critică a unor întreprinderi municipale, provocată de scumpirea energiei electrice. Autoritățile locale cer ajutor pentru a evita scumpirea călătoriilor cu transportul public și a altor servicii în oraș.
„Din cauza tarifului mai mari, cresc facturile de trei ori. Dacă „Direcția Troleibuze” achita un milion pentru curent, acum are de achitat 1,7 milioane. Dacă „Apă-Canal” plătea 500 de mii de lei, acum trebuie să achite de la 700 de mii până la 1 milion de lei”, a conchis Grigorișin.
În prezent, locuitorii din Bălți plătesc 11, 08 bani pentru un metru cub de apă, dar și cel mai mare preț la energia electrică – 4,81 lei/kWh.