NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cine sunt potențialii primari în trei localități din raionul Fălești

După moartea primarilor, care au fost răpuși de Coronavirus, locuitorii din satul Pîrlița și comuna Ișcălău vor ieși din nou la urnele de vot. Alegeri locale vor fi organizate și în satul Călinești din raionul Fălești, unde primarul a degrevat din funcție din cauza unor probleme de sănătate. Pentru alegerile locale din 21 noiembrie sunt deja mai mulți potențiali candidați, unii dintre care au ales să participe independent în cursa electorală.


Alegerile din satul Pîrlița au loc după ce la 21 martie curent, fostul primar al localității, Neagu Mihail, a pierdut lupta cu virusul Covid – 19.

„Din dața de 12 am început înregistrarea candidaților și chiar în aceeași zi a depus documentele Sergiu Neagu, fiind înaintat de la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ieri, în data de 13 s-a apropiat candidatul Valeriu Istrati, a depus o cerere la oficiu pentru a-i fi eliberate listele de subscripție pentru a fi îndeplinite ca să depună dosarul ca candidat independent”, a declarat Elena Grincu, președinte CECES Pîrlița, Fălești.

Sergiu Neagu este unul dintre cei doi candidați înregistrați. Tânărul în vârstă de 35 de ani spune că vrea să ducă la bun sfârșit proiectele începute de tatăl său, fostul primar, Mihail Neagu, care a plecat la cele veșnice.

„Mi-am pus în plan trei priorități. Prima și cea mai importantă este finalizarea construcției de apeduct. A doua problemă a satului este reparația drumurilor.  Al treilea punct l-aș vedea ca zona verde a Casei de Cultură să continue. S-a făcut un teren de joacă pentru copii, urma să mai fie instalate și zone de odihnă, arbori, îngrădită și amenajată zona. Vreau să duc la bun sfârșit și acest proiect”, a spus Sergiu Neagu, candidat PAS la funcția de primar s. Pîrlița, r. Fălești.

Unii locuitorii din Pîrlița și-au făcut deja alegerea. Aceștia spun că vor la cârma satului un primar tânăr și gospodar.

„Să fie pentru lume, să-și dea interesul ca oamenii să nu fie obijduiți și asupriți de alții, cum o fac parlamentarii.  Să lupte pentru pensii, să lupte pentru încălzire, lumină, căldură, pentru gaz ca lumea, să nu înghețăm de frig”

„ – Eu personal îl voi susține pe Sergiu Neagu.

– De ce?

– Pentru că tatăl acestuia, Dumnezeul să-l ierte, a fost un primar foarte bun pentru noi și credem că fiul va fi tot așa.

„Eu de la noul primar aștept o continuitate în activitate, fiindcă răposatul primar este fratele meu, Sergiu este nepotul meu și vreau ca prin Sergiu, tatăl să se vadă împlinit acolo în ceruri”

Și comuna Ișcălău a rămas fără primar din cauza coronavirusului.

„La zi, cu data de ieri au fost depuse actele pentru înregistrarea de la doi concurenți. De la Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – doamna Ina Pogîlă, iar de la Partidul Acțiune și Solidarite – Maria Procopciuc. În urma tragerii la sorți, prima în buletinul de vot va fi Ina Pogîlă, iar a doua – Maria Procopciuc”, a menționat Nadejda Ciobanu, președinte CECEC Ișcălău, Fălești.

Maria Procopciuc are 48 de ani, dintre care 15 i-a dedicat profesiei de pedagog. A fost la cârma localității în perioada 2015-2019.

„Vreau să se îmbunătățească atitudinea lor, pentru că, așa cum spuneam și în mandatul trecut, nu știu câți ani trebuie să muncim ca să schimbăm atitudinea locuitorilor față de administrație. În administrația publică locală, vreau să aduc la cunoștință, în capul mesei, pe primul loc stă legea, nu stau interesele”, a spus Maria Procopciuc, candidat PAS la funcția de primar c. Ișcălău, r. Fălești.

Locuitorii comunei Ișcălău își doresc un primar integru și care să știe să rezolve problemele oamenilor.

„Cinstit și să iubească munca, să iubească obștea, satul să îl iubească, atât. Dacă va avea aceste calități, înseamnă că totul va fi bine.”

„Trebuie să ne pună gaz, dacă ne pune gaz a îndeplinit nu 99, nu 100, dar undeva 80 % din dorințele oamenilor.”

Salut Călinești este a treia localitate din raionul Fălești, unde pe 21 noiembrie vor avea alegeri locale noi pentru funcția de primar. La moment, doar Ala Procopciuc, contabila primăriei, pretinde la această funcție. Ea vrea să candideze independent.

„Am fost rugată de colectiv, chiar și de raion, de oamenii care mă cunosc din timpul activății mele. Voi gestiona cu succes toate finanțele venite în buget și voi atrage finanțe pentru noi lucrări și noi proiecte”, a spus Ala Procopciuc, candidat independent la funcția de primar s. Călinești, raionul Fălești.

Oamenii din Călinești speră să aibă un primar gospodar pentru care legea va fi în capul mesei.

„Un gospodar, un om competent în probleme, să cunoască Legislația, să fie un patriot al satului, să iubească satul și să fie un cetățean destoinic.”

„Un primar trebuie să fie exemplu în primul rând. Trebuie să aibă și studii, să fie și gospodar, să fie la locul lui.”

„Un viitor primar trebuie să fie un om gospodar, să fie pentru sat, pentru cetățenii care locuiesc în satul Călinești. Fiecare om care se adresează la dumnealui să-i poată rezolva problema. ”

Pe 21 noiembrie alegeri noi vor fi organizate în șase localități din nordul țării, inclusiv municipiul Bălți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"