NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ciobanovca – un sat în care au mai rămas șase oameni

Satul Ciobanovca din comuna Grinăuți, raionul Râșcani riscă să dispară. În localitate au mai rămas șase băștinași, care își amintesc cu nostalgie de vremurile când în sat locuia o comunitate de peste o sută de persoane, funcționa un magazin, o moară și o grădiniță.

Vasile Goncear, autoproclamatul primar de Ciobanovca, pe care l-am întâlnit pe ulițele pustii ale satului, spune că în cele aproape 40 de gospodării au mai rămas doar câteva suflete.
Mai erau copii. Dar acum au rămas doar bătrânii. Iată Vitalie trăiește aici, Natașa, Goreanschi, Liuba Slivca.  Eu am două fiice, ambele sunt plecat în orașu Liuberț, Rusia
-Ați avut grădiniță?
 Înainte era, când eram copii.  Acolo la Veronica unde-i construită casă acolo era grădiniță. Acolo ne duceau la creșă, povestește localnicul
 
Liderul local ne-a arătat unde locuiesc ceilalți băștinași, oameni în etate, care ne-au povestit cât le vine de greu să îndure singurătatea și… iernile.
La prășit în remorcile a două camioane oamenii nu încăpeau. Erau peste o sută de locuitori.  Dar acum dacă pe drum trec doi trei oameni, e bine.
-Vă vine greu? 
Le este greu tinerilor. Își i-au totul și pleacă, lăsându-i pe bătrâni, spune Tudor Demcenco.
 
Cât despre un magazin cu toate cele necesare…
Este în Grinăuți, trebuie de dus până acolo, dar eu nu pot, trebuie să rog pe un vecin și el se duce după pâine, că mie mi-i foarte greu să merg. Un kilometru, trebuie să mergem până la magazin, apoi înapoi, se plânge Natalia.
 Mă întorc de la magazin. Am procurat pâine, unt. Păi cum altfel, transport noi nu avem, după noi nimeni nu va veni, spune  bătrânul.
Conform datelor oferite de primărie, dar și de localnici, în ultimii ani, casele pustii din Ciobanovca au început să fie cumpărate de locuitorii din satele vecine, dar și de unii orășeni, care le-au transformat în căsuțe de vacanță.
Casele lor ramân în voia soartei, care se mai vând, care ramân așa, eu am procurat casa cu 20 de mii de lei, casa de lânga mine s-a procurat cu 50 de mii de lei. Satul este gazificat, partea din vale și în deal e gazificată, sunt telefoane, avem lumină, este tot, a precizat noul localnic din satul Ciobanovca, Valeriu Parea
 
Ca atare în satul Ciobanovca, după datele statistice pe care noi le prezentăm, avem 11 persoane, dar chiar băștinași, care s-au născut și au locuit acolo sunt 6 persoane, cu părere de rău, întradevăr. Populația a fost de o vârstă înaintată, persoanele bătrâne au decedat, tineretul clar că nu s-a întors să locuiască în sat, și aceasta-i soarta satului Ciobanovca, spune cu regret primarul comunei Grinăuți, Aliona Frecăuțan.
 
Potrivit recensământului din 2004 în Ciobanovaca locuiau 40 de persoane, iar până la destrămarea Uniunii Sovietice – peste 100.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"