NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Clase digitalizate și activități de promovare a valorilor eco. CIDP „Anima” din Bălți, implementează cu succes un proiect în trei sate din nordul țării

Facilitarea procesului de educație la distanță și promovarea valorile eco. Acesta este obiectivul Centrului de Instruire și Dezvoltare Personală „Anima” din Bălți în cadrul proiectului ” Implicati pentru dezvoltare locală în Bocani, Crișcăuți și Bălășești!”, care au organizat un șir de acțiuni pentru elevii, părinții și profesorii a trei gimnazii din nordul țării. În cadrul proiectului, trei clase au fost digitalizate. Mai mult, elevii  s-au implicat în activități de înverzire a plaiului și de sortare a deșeurilor, ore eco la distanță cu experți și lucrări handmade din material reutilizat pentru Expoziția de primăvară ”3deR”.

„Gimnaziul dispune de 10 calculatoare și două laptopuri. Grație proiectului, în luna martie curent, când am trecut la învățământul online, cinci copii au beneficiat de tablete și calculator din clasa digitală și au făcut lecțiile la distanță”, a declarat MARIA BUIMISTRU, directoarea gimnaziului din satul Crășcăuți, raionul Dondușeni.

„Foarte util și foarte bine că s-a digitalizat o clasă, pentru că localitatea noastră este în cod roșu de Covid și copiii noștri studiază online. Această tehnică este foarte utilă”, a spus OLGA GRĂDINARI, directoarea gimnaziului din satul Bocani, Fălești.

Clasele au fost dotate cu televizor, cameră web, microfon, boxe,  un calculator și câte 5 tablete, a câte 50 de mii de lei pentru fiecare instituție de învățământ. Astfel, aproapee 500 elevi au acces la clase digitalizate.

„Să știți că, aceste tablete sunt acum de mare folos. În toate clasele primare s-a introdus modulul educația tehnologică, educația digitală. Noi dispuneam doar de o parte din tablete. Acum ne ajung tablete pentru toți. Am conectat televizorul, calculatorul, copiilor le place”, a adăugat OLGA GRĂDINARI, directoarea gimnaziului din satul Bocani, Fălești.

Elevii gimnaziilor din Crișcăuți, Bălășești și Bocani țin la mediul ambiant. Aceștia au plantat în fiecare localitate arbori și arbuști.

„Un aspect pozitiv a fost înverzirea curții gimnaziului, în cadrul campaniei „Verde Plai”, unde au fost receptivi, părinții, profesorii, copii și lucrătorii auxiliari. S-a făcut un lucru măreț. Cred că avem de câștigat și vom demonstra că natura se află în secretul păstrării ecologice a lumii”, a spus MARIA BUIMISTRU, directoarea gimnaziului din satul Crișcăuți, raionul Dondușeni.

„Noi am căutat ce să plantăm pentru a înverzi, pentru a face frumoasă curtea școlii. Să știți că ne-a reușit. Am plantat arbuști de buxus, care cresc bine aici, am plantat trandafiri și salcii”, a declarat OLGA GRĂDINARI, directoarea gimnaziului din satul Bocani, Fălești.

Activitățile elevilor nu s-au oprit aici. Aceștia s-au implicat cu entuziasm într-o acțiune de colectare a maculaturii. În doar câteva luni, elevii au acumulat sute de kilograme de hârtie.

„Copiii au fost entuziasmați la colectarea maculaturii. Avem deja peste 300 de kg de maculatură și ei speră să mai aducă”, a adăugat MARIA BUIMISTRU, directoarea gimnaziului din satul Crășcăuți, raionul Dondușeni.

„Văd implicarea nu doar ca primar, dar și ca mamă, având trei copii care frecventează gimnaziul din Bălășești. Îi văd cât sunt de responsabili și interesați în colectarea hârtiei. Strâng toată hârtiuța. Este un lucru interesant și binevenit. În primul rând, se schimă mentalitatea și noua generați crește cu un alt mod de viață, au o altă gândire, o abordare bună pentru societate, pentru mediu”, a spus ELENA NEAGA, primar de Bălășești, Sîngerei.

„Aceste trei activități i-au apropiat foarte mult pe elevi, deoarece trecem printr-o perioadă grea de pandemie, ore online. Elevii au fost bucuroși să-și vadă prietenii într-un cerc amiabil. Avantajele sunt numeroase. Abilitatea lor de a unelti din surse reciclabile un obiect frumos și capacitatea lor de a colecta atâta maculatură, este uimitoare”, a spus CRISTINA IAMANDII coordonator local în cadrul proiectului, Bălășești, Sîngerei.

În luna aprilie au fost desfășurate și ore de digitalizare pentru grupuri de părinți și profesori din cadrul fiecărei școli, pentru a învăța despre noile platforme în educație online și a fi la curent cu toate cerințele actuale în domeniul educațional. Iar în lunile aprilie – iunie 2021, urmează a fi desfășurate o serie de activități cu implicarea elevilor, profesorilor, reprezentanților APL și a părinților.

„Suntem la jumătate de proiect. Mai avem o groază de activități frumoase pentru elevi și așteptăm cu nerăbdare să trecem la ele. Avem și premii frmoase pentru participanți. Lunile mai și iunie vor fi pline de acțiuni. Urmează să organizăm un quiz online, în care vom implica elevii din trei școli. Quiz-ul online este, la fel, pe tematica de ecologie, mediu, eficiență energetică, aceleași teme pe care le-am abordat și la Clubul Tânărul Ecologist, care încă este în derulare la distanță în clasele digitalizate. La fel desfășurăm în luna mai Tânărul Cercetător – in care elevii vor învăța să analizeze și să facă concluzii asupra schimbărilor climatic din regiunile natale. Mai planificăm excursii la zimbrării pentru câștigătorii campaniei de colectare de maculatură” a declarat NONNA MIHALCEAN, coordonatoarea de proiect, directoarea executivă AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA.

În perioada februarie – august curent, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA implementează proiectul ” Implicați pentru dezvoltarea locală în Bocani, Crișcăuți și Bălășești”.

___________________________

AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” beneficiară a Programului de Granturi Locale acțiunea „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului ”Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova. ”Partenerii proiectului în regiunea de dezvoltare Nord sunt AO „Pro Cooperare Regională” și AO ”CASMED”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"