Brodează o ie în două – trei zile, iar prețul unei lucrări ajunge până la 800 de lei. Cămășile ornamentate de ea, sunt cumpărate atât de moldovenii din diaspora, cât și de cei de acasă. Este vorba despre Lidia Bârsanu din orașul Sângerei, care a reușit să-și deschidă un atelier modern de confecții cu suportul investițiilor europene.
Pentru a deveni croitoreasă femeia a urmat cursuri speciale. A început să coase pentru fiicele ei, iar în scurt timp, necesitatea s-a transformat într-o afacere, care a luat naștere acum cinci ani.
Sunt mama a două fete, din start am făcut niște cursuri de croitorie, pentru ca să pot confecționa niște rochițe, ceva pentru copiii mei. În acest timp cât am învățat am avut posibilitatea să particip la un proiect pentru „Dezvoltarea Femeilor”. Am câștigat un grand în valoare de 500 de dolari.Mi-am procurat o mașină de cusut, dulapuri,o masă de călcat și un fer de călcat”, a menționat Lidia Bârsanu.
Pentru meșteriță, brodarea cămășilor naționale a fost o adevărată provocare, așa că Lidia a învățat multe despre ornamentele tradiționale. Primul client i-a fost model de inspirație.
Din start, nu cunoșteam ce înseamnă costumul național și cum el trebuie să arate. Doamna care mi-a dat mie comandă un costum național, era un expert în costume naționale. Eu din start mi-am propus să brodez niște trandafiri, ca așa se numea ansamblu pentru care făceam costumul. Doamna mi-a zis că trandafirii nu sunt categoric pentru zona noastră. Am citit foarte mult pe internet, am analizat istoria costumului național, de unde vine, ce semnificație are”, a precizat antreprenoarea Lidia Bârsanu.
Inițial, atelierul Lidiei, oferea doar servicii de reparație a articolelor vestimentare, iar grație unui grand în valoare de 1300 de euro oferit de „Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii”, tănăra antreprenoare a cumpărat o mașină de brodat, fapt ce ia permis să-și extindă afacerea. Producția ei a ajuns și la moldovenii din diaspora.
Am foarte mulți clienți care sunt din Olanda, Canada în Portugalia, din Franța. De fiecare dată lucrez cu ei explicândule că acesta este costumul nostru național. Acestea sunt elementele noastre naționale și dacă dumneavoastră doriți să reprezentați țara noastră e bine să purtați așa tip de costum național”, a mai spus croitoreasa.
În atelier stau așezate cuminți mai multe cămași și rochițe ornamentate pentru copii, care au fost cusute cu mare grijă de mâna croitoresei și a celor patru angajate. Antreprenoarea spune că până acum a investit în dezvoltarea afacerii peste 700 de mii de lei, însă veniturile,deocamdată, nu au acoperit cheltuielile.
Dacă înainte erau la reparația hainelor 10 perechi de pantaloni pe săptămână, acum dacă avem două perechi. A scăzut brusc. Chiar și costumele naționale față de primii ani, acum tot este un pic de scădere”, a precizat antreprenoarea.
Cele patru croitorese care muncesc cot la cot cu Lidia, au ajuns în fața mașinii de cusut după ce au parcurs calea, de la clien la angajat. Ele spun că aici au parte de condiții bune de muncă și au un venit stabil.
Trebuie să iubești meseria. Dacă o iubești nu îți este niciodată greu. Este aproape de casă, nu trebuie să ne ducem peste hotare, cum se duc alții, ești lângă copil acasă”, a spus o muncitoare.
Am venit să-mi cos o fustă și așa și am rămas la lucru aici.Mie îmi place aici, deoarece am regim liber. Partea financiară tot mă mulțumește”, a mai adăugat o muncitoare.
Secretele meseriei sunt transmise cu mare grijă studentelor de la Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, care de câteva zile își fac stagiu la atelieul Lidiei Bârsanu.
Personalul e foarte amabil și mi-a plăcut”.
Noi la Colegiu învățăm pe bază de tricot, aici am venit ca să învăț ceva nou despre brodat și mi se pare ceva interesant și nou”, au spus studentele.
Lidia Bârsanu intenționează în viitor să-și deschidă o linie vestimentară proprie.