NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Coc Crăciunei și așteaptă colindătorii. Gospodinele din nordul țării se pregătesc de Nașterea Domnului

 În ajun de Crăciun pe vechi, în nordul țării e forfotă mare. Toți se pregătesc să întâmpine, așa cum se cuvine, Nașterea Domnului.

Natalia Podgornîi, din Hădărăuți, Ocnița a reușit, de dimineață, să pregătească focul în vatră și să frământe aluatul pentru tradiționalii crăciunei.

Rețeta e simplă. Sau, cel puțin, așa pare…

,,Toată vremea folosesc apa, uleiul, zahărul, sarea și drojdia”, a spus NATALIA PODGORNÎI, gospodină

Important e să le faci pe toate cu credință și dragoste. Pentru Natalia Nicolai, frământatul este și o terapie pentru suflet.

,,Acest lucru mă liniștește, mă motivează să merg înainte, mă face să merg cu pași mici, dar sănătoși, spre viitor”, a mai spus Natalia.

Pentru a obține o aromă îmbietoare și gustul neuitat din copilărie, există câteva reguli de urmat.

,,Dacă cerul cuptorului este alb, atunci pâinea poate fi dată la copt, ea se va coace și nu va fi crudă înăuntruSe folosesc lemne de agație, lemne de stejar, folosim și lemne de cireș”, ne-a povestit gospodina.

Și pentru că e vorba de niște copturi speciale, coacerea crăciuneilor presupune ritualuri specifice.

,,Când se taie aluatul, se face semnul crucii, când se pune pâinea la cuptor, se face semnul crucii, când se scoate din cuptor tot se face semnul crucii. Sunt niște tradiții pe care nu le uităm și mergem cu ele înainte”, a mai spus Natalia.

 Secretul unor crăciunei rumeni și apetisanți constă în amestecul din albuș și lapte, cu care trebuie unși. După care, colăceii se lasă la dospit pentru cel puțin jumătate de oră.

,,Crăciuneii, ca să lucească. Eu o pregătesc într-un mod particular de al meu. Pun un ou și îl zbat. Are o culoare rumenă, frumoasă și nu e colacul palid… Facem semnul crucii, așa am învățat de la mămica, de la bunici, și de dăm în cuptor ”, a mai adăugat gospodina.

Cât crăciuneii se coc, gospodina prepară coliva, o bunătate gătită din grâu fiert, spălat în nouă ape și dat prin piuă,  îndulcită cu miere sau zahăr și înfrumusețată cu miez de nucă. Această mâncare se servește întru pomenirea răposaților.

,,Îl pregătim cu nuci, cu mac, cu susan cu miere, care și ce dorește. Este o tradiție din moși strămoși care o respectăm și o promovăm și până în ziua de astăzi.  Trebuie să îl gustați să îl savurați, ca să vedeți ce gust are”, ne-a relatat Natalia.

Timpul trece altfel, când ai un ajutor, care te bucură cu o colindă.

Iar când sunt scoși din cuptor, crăciuneii au o crustă crocantă și un miez moale. Acum numai să vină colindătorii.

,,Iată așa crăciunei s-au primit la noi. Cu multă pasiune, sunt pregătiți cu multă dragoste, sperăm să ne vină cât mai mulți copii să ne colinde. 

Primul crăciunel copt se pune la icoană. Se păstrează lângă ea până la Bobotează, iar apoi se dă ca hrană vitelor.

,,Primul crăciunel făcut în gospodărie se împărțește la vite, ca ele să fie sănătoase, să aibă un vițeluș sănătos, să aibă lapte, așa se spune în popor”, a conchis Natalia.

Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă și Mănăstirile de pe Sfântul Munte Athos, cu excepția Vatopedului, sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, adică, pe 7 ianuarie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata