NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Colectarea selectivă a deșeurilor la Bălți. Hârtie și plastic în schimbul sacoșelor ecologice

Pentru o zi, locuitorii din Bălți au putut să separe hârtia de plastic și să ducă deșeurile la cele 10 puncte de colectare deschise în oraș. De asta s-au ocupat mai mulți voluntari care au organizat în acest weekend un eveniment de colectare selectivă. Deși sunt conștiențică societatea noastră mai are de muncit la acest capitol, voluntarii spun că vor depune tot efortul pentru a schimba lucrurile spre bine.

 

Vadim este elev în clasa a 12-a la un liceu din Bălți. De mai mulți ani spune că este preocupat de reciclarea gunoiului așa că s-a alăturat campaniei de colectare separată a hârtiei și plasticului.

Acum, cetățenii noștri nu sunt gata pentru a selecta gunoiul, fiindcă tot gunoiul pe care îl am, aici e mai bine de 40 de kg, asta e tot ce am strâns eu de la oamenii care singuri nu au vrut să se ducă și să depoziteze gunoiul la punctele de colectare.”

Împreună cu Vadim a venit și un prieten, care a adus hârtie și carton pentru reciclare.

Eu cred că mai bine decât hârtia să se descompună pe poligon și să elimine metan, mai bine ar fi reciclată pentru propriu-zis hârtie.”

Tinerii au organizat 10 puncte de colectare selectiva a gunoiului în cele mai aglomerate zone ale municipiului Bălți, unde gunoiul se pun la grămadă. Evenimentul a fost anunțat cu câteva zile înainte pe rețelele de socializare, iar mai multe postere au fost împărțite prin tot orașul. Chiar și așa, puțini au fost cei care s-au implicat.

„Am avut doar doi participanti, deocamdată, dar mai așteptăm.”

Pentru a motiva oamenii, cei care au adus mai mult de trei kilograme de deșeuri au putut participa la o tombolă pentru a câștiga sacoșe ecologice.

„Oamenii nu doresc să meargă doi, trei metri în plus, pentru a arunca deșeurile”.

Tinerii speră că implicarea lor în informarea cetățenilor va avea un rezultat pozitiv. Organizatorii au creat o petiție și urmează să adune semnături pentru crearea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor.

Dorim să demonstrăm autorităților publice locale că locuitorii din Bălți sunt pregătiți de asta și asta este o necesitate, dar nu un moft sau dorință”, a spus Laurențiu Motruc, membru al grupului de inițiativă.

Hârtia și plasticul adunat va fi livrat unei companii de recilcare. Acest eveniment a fost realizat în cadrul Proiectului „Academia Liderului Comunitar”, implementat de Centrul Contact și finanțat de Uniunea Europeană.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata