NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Comerțul stradal „înflorește” și în vreme de COVID. Mai mulți comercianți și-au scos marfa pe trotuare la Bălți

Zeci de comercianți din Bălți vând produse lactate, fructe și legume chiar pe trotuar. Se întâmplă în timp ce tarabele din piața improvizată din apropierea Gării de Nord sunt goale. Autoritățile au interzis accesul din cauza pandemiei de COVID-19.


Deși este pandemie, vânzătorii și cumpărătorii nu păstrează distanța socială și nici nu poartă măști. Oamenii se îmbulzesc după un produs mai ieftin cu câțiva lei, însă, fără niciun act de proveniență.

Nici aici, nici acolo (la piață) nu ne permit să vindem. – Cine nu vă permite? – Șeful la piață nu permite.

Noi vindem cantități mici. Am venit cu trenul aici, vindem repejor, dar suntem alungați. Сâți ani această piață a hrănit acest oraș, iar acum ne alungă? Ne fugăresc de aici dincolo de parcă am fi nişte bandiţi. Oamenii vor să câștige un bănuț atât de mizer, dar nu le dau voie.

Noi muncim cu mâinile ca să facem o producție și nu avem unde să o vindem. Își bat joc de noi, de lume.

Cumpărătorii nu sunt deranjați de comerțul stradal. Ei spun că aici găsesc cele mai proaspete produse direct de la producător.

Noi suntem pensionari. Eu sunt bolnavă și nu pot să merg în centru. Pentru o legătură de pătrunjel trebuie să merg în centru? Unde s-a văzut așa ceva? Vai de capul lor, ei au venit din sat și vând la prețuri mizere doar pentru a putea să-și plătească lumina.

Eu nu mă tem să cumpăr de la părinții mei o căldare de cireșe, pere, etc. Aceeași brânză pe care o vând ei, o aduc în pungi, în căldări, curățel, cu zer, așa cum se cuvine.

Păcat că nu dau voie să deschidă aici piața. Nu-i normal. Lumea vine din sate și sunt bucuroși măcar ceva să realizeze. De ce Primăria nu întreprinde măsuri să deschidă piața?

Oamenii au nevoie să-și vândă marfa pe care o cresc singuri. Este foarte rău că piața a fost închisă. Regiunea Gării de Nord a rămas fără piață.

A fost foarte comod când piața produselor alimentare activa la Gara de Nord. Nu este bine să cumpărăm produsele lactate de pe trotuare.

Autoritățile locale susțin că până la sfârșitul pandemiei de Covid-19, oamenii nu vor putea să-și realizeze marfa pe teritoriul pieței improvizate.

Aceasta nu este o piață, acesta este un teritoriu care a fost dat în folosință oamenilor înainte de pandemia de Covid-19, astfel încât aceștia să-și poată vinde produsele acolo. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a interzis vânzarea acestor produse, explicând că nu există apă, canalizare și condiții pentru comercializarea lor.

Până în prezent, Inspectoratul de Poliție Bălți nu a aplicat nici o amendă pentru comerț ilicit.

Administrația publică locală a sistat activitatea Pieții Agricole din regiunea Gării de Nord, iar ulterior aceste persoane au ieșit în stradă. Poliția zilnic monitorizează și menține ordinea publică întru neadmiterea comerțului stradal neautorizat. Deasemenea, poliția zilnic face lucrul de prevenție cu aceste persoane.

Amintim că, din cauza pandemiei de coronavirus, piețele din Bălți și-au sistat activitatea încă în luna martie. Acestea au fost redeschise la sfâșitul lunii mai, însă cu mai multe condiții: respectarea strictă a regulilor sanitar-epidemiologice în punctele de comerţ, păstrarea distanţei sociale, purtarea măştilor de protecţie. igienizarea mâinilor și neadmiterea aglomerărilor.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"