NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Comuna Natalievca vrea să intre în componența municipiului Bălți. Consiliul Raional Fălești spune „NU”

Comuna Natalievca din raionul Fălești vrea să intre în componența municipiului Bălți. Oamenii spun că astfel vor fi mai aproape de servicii medicale de calitate, studii și, totodată, vor beneficia de transport public. Consiliul Raional Fălești este însă împotrivă, iar ultima speranță a localnicilor este Reforma administrativ-teritorială, planificată de Guvern.


„Desigur, ar fi mai bine. Transportul ar circula mai des, rutierele. Vine autobuzul acestra mare, se umple plin cu bunicuțe. Nu pot nici să se așeze acolo, nici să stea în picioare.”

„Da, noi vrem să ne unim. Făleștiul e departe, iar aici, dacă trebuie, și pe jos se poate ajunge”, spun oamenii.

Comuna Natalievca se află la doar șapte kilometri de Bălți și include satele Beleuți, Comarovca, Ivanovca, Popovca și Țapoc, cu o populație de aproape 2.000 de locuitori.

„Distanța până la municipiu la noi, de la sat, 4 kilometri, iar până la centru raional – 30 de kilometri. Oamenii noștri, pur și simplu, nu se duc la medic la Fălești, merg direct la Bălți și apar probleme, căci nu mereu vor să-i primească. Acum este planificată o reformă și consiliile raionale în viitor nu vor mai exista. Și prin această reformă există posibilitate de a face această trecere în mod automat”, spune Oleg Simac, primarul comunei Natalievca.

Primarul spune că a încercat să soluționeze problema transportului în comună, dar nu i-ar fi reușit din cauza birocrației și ale înțelegerilor de cartel.

„Am cumpărat un autobuz uzat pentru comoditatea oamenilor, am organizat cinci curse. 27A am făcut atunci împreună cu municipiul Bălți, dar în urma războiului cu concurenții, nu ne-am descurcat, nu am putut din cauza contradicțiilor din legislație. Pentru că facem parte din alt raion, nu am putut să perfectăm actele până la capăt, ca să putem intra în centrul orașului”, spune primarul comunei Natalievca.

Potrivit unui sondaj local, 98% dintre locuitorii din comuna Natalievca vor să fie mai aproape de Bălți.

„Mi-aș dori, însă Făleștiul nu ne va ceda. Deși noi toți lucrăm la Bălți. Nu putem ajunge la un medic bun.”

„E mai simplu să ajungem la Bălți. Aici e și policlinica, și farmacii. Mulți lucrează până la 18:00-19:00, ajung de la serviciu, tot, și iarna, și pe ploie, și pe noroi vin pe jos din oraș.”

„O, ar fi super! Ne-am obișnuit cu Bălțiul, ne e mai bine la Bălți. Cu cât mai rapid, cu atât mai bine.”

„Pentru că Bălțiul e Bălți, iar Făleștiul e Fălești”, spun oamenii.

Autoritățile din Bălți susțin că sunt pregătite să primească comuna Natalievca în componența municipiului, însă decizia finală aparține Consiliului Raional Fălești.

„Aceeași chestiune a fost examinată la ședința Consiliului Raional Fălești. Autoritatea a refuzat transferarea comunei Natalievca din componența raionului Fălești în componența municipiului Bălți. Reieșind din cele relatate și luând în considerație refuzul Consiliului Raional Fălești, Primăria municipiului Bălți nu poate continua procedura respectivă”, ne-a comunicat Irina Smirnova, șef-secția Serviciu de Presă la Primăria mun. Bălți.

Președintele raionului Fălești se teme că un astfel de exemplu ar putea fi urmat și de alte localități, iar asta însemnă pierderi mari pentru raion.

„Dacă mergem după acest principiu, înseamnă că mâine, poimâine o să găsim câteva localități care vor dori să adere la raionul Fălești, de exemplu, da? De câte ori comuna Natalievca a vrut să intre în municipiul Bălți, asta de fiecare dată se întâmplă înainte de alegeri. Înseamnă că este o poveste, cine aspiră la primărie scoate acest placat: „Ne unim cu Bălțiul, alegeți-mă pe mine!” Vor să deschidă o gunoiște la Natalievca. Asta da, eu cred”, spune Sergiu Fîntîna, președintele raionului Fălești.

Amintim că, acum câțiva ani, și satele Răuțel, Corlăteni și Țambula au vrut să treacă în componența municipiului Bălți, dar nu au reușit. Menționăm că Reforma administrativ-teritorială ar urma să reducă numărul autorităților publice locale și raionale și ar putea fi realizată până la următorul scrutin local general de la finele anului 2023.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"