NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Condiții bune cu mai puține cheltuieli. Liceul din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, a fost eficientizat energetic

Condiții bune cu mai puține cheltuieli. De când a fost eficientizat energetic, liceul din satul Corlăteni, raionul Rîșcani înregistrează economii importante la agentul termic. Totul grație proiectului „Termoizolarea fațadei și schimbarea tâmplăriei instituției de învățământ”, implementat cu suportul Agenției pentru Eficiență Energetică. Costul lucrărilor se cifrează la 1,8 milioane de lei.


„S-a schimbat total aspectul instituției, dacă vorbim de aspectul estetic. Dacă e să vorbim despre economii, pentru că acesta a fost obiectivul proiectului,  la moment avem o economie de 30 %. Dacă până în anul 2015 noi planificam pentru încălzirea instituției 250 de mii de lei, în anul curent noi am cheltuit în jur de 87 de mii de lei pentru utilizarea gazului în sezonul rece” a spus Zinaida Parea, directoarea Liceului Teoretic „Victor Dumbrăveanu”, s. Corlăteni.

În anul 2015, Liceul Teoretic „Victor Dumbrăveanu” a fost dotat cu uși și ferestre noi. Mai târziu, clădirea a fost izolată termic pe o suprafață de aproape 2 mii de metri pătrați.

„Este un proiect binevenit. Dacă cândva lipeam geamurile pentru a păstra temperatura (ridicată – notă red.) în clădire și în sălile de clasă, la moment, noi aerisim clasele pentru că este foarte cald. A fost depusă o muncă enormă, deoarece doi ani s-a lucrat la scrierea proiectului, după care a urmat implementarea acestuia, însă s-a meritat pe deplin”, a declarat Stela Baciu, profesoară de limba engleză.

Odată cu implementarea proiectului de termoizolare, copii nu mai sunt nevoiți să stea îmbodoliți la ore.

„De când s-a finalizat proiectul am observat o schimbare spre bine. Temperatura se păstrează mai bine, o temperatură optimă ce ne permite să activăm în condiții favorabile și bune. Această termoizolare permite și o economie vizibilă”, a menționat Natalia Lungu, profesoară de limba și literatura română.

Elevii spun că, acum, condițiile de studii sunt mult mai bune, iar promovarea orelor este o adevărată plăcere.

„Înainte era bine, dar acum este mai cald, mai bine și mai plăcut de stat (la ore – notă red.). Noi nu mai răcim așa de des”, a spus Lita Țurcanu, elevă în clasa a IV-a.

„S-a schimbat radical, atât interioul, cât și exteriorul liceului. Sălile de clasă sunt cu mult mai călduroase în comparație cu anii precedenți”,  a adăugat Ionela Tanasov, absolventa Liceului Teoretic „Victor Dumbrăveanu”, s. Corlăteni

„Aspectul școlii este mult mai plăcut. În sălile de clasă este mult mai cald, iar numărul de îmbolnăviri pe timp de iarnă a scăzut”, a menționat Andreea Chîșlaru, elevă în clasa a VIII-a.

Liceul Teoretic „Victor Dumbrăveanu” din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, este frecventat de 400 de elevi.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"