NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Condiții mai bune pentru viitoarele mame din Edineț. Cum arată Centrul Perinatologic

Condiții mai bune pentru viitoarele mame și micuții lor. De acum încolo, femeile din raionul Edineț vor putea naște în condiții mai sigure, cu săli moderne și dotate cu tehnica necesară. Cu suportul UNFPA (Fondul ONU pentru Populație) și cel al SUA, Centrul Perinatologic din cadrul Spitalului Raional a fost dotat cu echipament modern în valoare de 135 de mii de dolari.

,,După cum vedeți cu ochiul liber, condițiile sunt chiar ca în Europa și utilajele la fel. Reparație nu era la prima naștere, acum e renovat, este utilaj nou, totul la cel mai înalt nivel.  Am observat că utilajul este nou, la prima naștere nu era acest utilaj, e foarte bine. Cu ochiul liber am văzut că este un utilaj foarte bun, corespunde normelor.

,,Acum sunt condiții mai bune, nu ca la prima naștere.  Nu erau aparatele acestea”, au spus tinerile mămici.

Maternitatea deservește o populație de peste 280 mii de cetățeni. Anual, în incinta spitalului au loc peste 1200 de nașteri.

,,Aici avem lampa de iluminare pentru operator, monitor care ne monitorizează parametrii de importanță vitală a pacientei. Puls, tensiune, respirație. Acolo avem ventilator, aspirator care este necesar în timpul intervenției chirurgicale”, a menționat Vitalie Flocea, șeful centrului perinatal din SR Edineț.

Spitalul din Edineț se numără printre cele nouă instituții medicale, care sunt dotate cu echipament medical în domeniul sănătății sexuale și reproductive.

,,Noi suntem mândri să oferim suport Guvernului pentru a moderniza maternitatea și condițiile de naștere. Acest lucru ar însemna un cabinet aparte de intervenții chirurgicale, alte lucruri necesare pentru copiii nou-născuți. Aceste lucruri sunt importante pentru a oferi suport și siguranță femeilor care oferă o nouă viață”, a spus  Nigina Abaszada, reprezentant UNFPA.

Donația va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă din Republica Moldova și va spori accesul femeilor din R. Moldova și celor refugiate din Ucraina la servicii de sănătate reproductivă de calitate.

,,Este foarte important pentru copiii care se nasc aici să aibă tot de ce au nevoie, să aibă o viață mai bună, să supraviețuiască. Iată de ce, facem acest lucru. Sunt foarte fericiți că facem asta, să ajutăm maternitatea să obțină acest echipament, astfel încât mămicile și copiii lor din mun. Edineț să beneficieze de acest ajutor”, a declarat Kent Doyle Logsdon, Ambasadorul SUA în R. Moldova.

,,Aceste echipamente corespund celor mai înalte standarde internaționale. Echipamentele sunt de fapt cel mai important ajutor pentru medici în salvarea vieților, în a primi o naștere la nivelul tuturor standardelor. Eu cred că aceasta joacă un rol important în decizia femeii de a naște și alți copii”, a comunicat Ala Nemerenco, ministra sănătății.

Premierul R. Moldova, Natalia Gavrilița, prezentă la ceremonia de inaugurare, a declarat că efortul comun a tuturor autorităților, cât și a partenerilor de dezvoltare, va consolida crearea condițiilor europene în toate maternitățile din țară.

,,Lucrând împreună, Guvernul central, autoritățile locale, împreună cu prietenii noștri, cu partenerii noștri de dezvoltare, vom putea avea cât mai multe astfel de proiecte care să îmbunătățească real viața oamenilor, în acest caz, viața mămicilor din Edineț”, a declarat premierul.

Valoarea totală a echipamentului livrat de către UNFPA către instituțiile medicale este de 2,4 milioane dolari SUA. Astfel, până la finele anului, vor fi complet utilate 22 de săli de naștere, 14 săli de operație, 35 saloane pentru pacienți și 8 săli de terapie intensivă pentru nou-născuți și mame. În acest mod, circa 15 mii de copii se vor naște în condiții mai sigure.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"