NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Conducerea raionului Rîșcani vrea să pună mâna pe litoralul lacului de acumulare Costești

Fără licitații și intermediari. Așa ar urma să fie amenajată o zonă de agrement în regiuna Costești-Dumeni. Potrivit unei decizii a Consiliului Raional Rîșcani, unica persoană împuternicită de a semna contracte este chiar președintele socialist al raionului, Vasile Secrieru. Unii consilieri se arată deranjați de un asemenea proiect vădit lipsit de transparență.


Astăzi, în prezența presei, chestiunea cu privire la amenajarea zonei de agrement a fost exclusă de pe ordinea de zi a Consiliului Raional Rîșcani.

– Fiecare din dumneavoastră aveți în față ordinea de zi. Care sunt propunerile la ordinea de zi?

–  Eu am o propunere de a exclude punctul 10 din Ordinea de zi.

Consilierul Iurie Urzică crede că aleșii locali au amânat chestiunea doar de ochii presei, iar președintele raionului nu vrea altceva decât să privatizeze litoralul lacului de acumulare.

Da, întradevăr, acolo s-ar putea crea o zonă de agrement, dar ea trebuie făcută transparent, prin proiecte care pot aduce organizarea unei zone de odihnă în regiunea râului Prut. Este important și chiar necesar de făcut treaba asta, dar trebuie făcută trasparent. Nu într-un mod ascuns, ca noi astăzi printr-un proiect de decizie (proiectul de decizie nr.10) prin care trebuia să-i dăm dreptul președintelui raionului ca acesta, la discreția lui, să semneze contracte cu cine dorește, să dea loturi de teren acolo, să investească bani acolo numai noi să-i dăm dreptul de la consiliul raional ca să facă ce vrea”, a declarat Iurie Urzică.

Decizia cu privire la inițierea procesului de creare a unei zone de agrement în micro-regiunea Costești-Dumeni i-ar permite președintelui de raion să semneze direct contracte cu agenții economici.

„Să fie conform legislației în vigoare. Nu un om personal să încheie contracte cu agenți economici. Să fie licitații normale și nu vor fi probleme. Poate să fie cu semnătura dumnealui ( se referă la Vasile Secrieru, președintele r. Rîșcani – notă red.) doar să fie conform legislației în vigoare. Aceasta este părerea noastră. Nu direct să încheie dumnealui contracte cu agenți economici. Credem că nu este corect”, a spus Gheorghe Rusu, consilier raional.

În apărarea sa, Vasile Secrieru susține că proiectul de decizie nu a fost discutat până la capăt, iar condițiile sunt impuse de agenția „Apele Moldovei”.

„Punctul nr. 10 a fost scos de pe ordinea de zi dat fiind că trebuie să mai discutăm suplimentar cu factorii de decizie și anume cu Apele Moldovei. Acesta (notă red.) presupunea ca președintele raionului, în persoana mea să încheie contracte, atât cu primăriile, întreprinderile municipale, cât și cu agenții economici. A fost o condiție din partea Apei Moldova ca aceștia să aibă contact doar cu un subiect juridic”, a conchis Vasile Secrieru, președintele raionului Rîșcani.

În fiecare vară, mii de moldoveni aleg să se odihnească pe litoralul lacului de acumare Costești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata