
Au cântat și recitat poezii despre limba română. Zeci de critici literari, artiști, scriitori, dar și profesori de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit pentru a elogia limba care ne unește. Conferință științifică dedicată valorilor românești a avut loc la universitatea din Bălți.
,,Universitatea dintodeauna a fost un factor al culturii unde se formează elitele internaționale. Una dintre scopurile univerisității este de a inocula valorile culturale. În mare parte, invitații noștri sunt oameni de cultură, reprezentanți ai Ligii Scriitorilor din România, în parteneriat cu care organizăm a III-a ediție ai acestei conferințe„, a spus Lilia Trinca, decanul Facultății de Litere, USARB.
Prin acest eveniment, organizatorii vor să distrugă barierile dintre R. Moldova și România, iar studenții și elevii să cunoască mai multe despre istoria neamului românesc.
,,Scopul este cel de a uni cugetul românesc printr-un singur gând. Prutul a devenit pentru noi stavilă geografică, doar geografică, iar gândurile și dragostea pentru această limbă frumoasă ne unește. Știm cu toții că suntem un neam și o țară„, a menționat Veronica Rusu-Bucico, coordonator de proiect.
La eveniment a fost prezent Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.
,,Eu sunt încurajat de puterea țării mele, de puterea poporului român și a statului român, pe care îl servesc neabătut, în mod continuu, zi și noaptea, indiferent de oră și clipă. Noi, românii, nu am anexat niciodată teritorii. Aș vrea să se cunoască acest lucru. De fiecare dată când am mers undeva, am mers acasă. Am fost înconjurați de limba și istoria română„, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.
,,Zemstva din Bălți a fost prima care a votat Unirea cu România în anul 1918. De aceea, noi zicem că Bălțiul este un loc simbolic, întrucât unirea a început la Bălți„, a ținut să spună Lidia Pădureac, prim-prorector USARB.
La conferință au participat și reprezentanți ai Ligii Scriitorilor din România, care au recitat crâmpeie din propriile creații.
,,Schimburile de experiență și colaborarea dintre oamenii de cultură pe de o parte și alta a Prutului au scos în evidență valoarea cuvântului, dragostea de neam și limbă, cultură și tradiție.”
Invitatul special al serii a fost interpretul Valentin Uzun.
,,Aceasta este istoria noastră care ne leagă mii de ani. De la Daci și limba pe care o vorbim, este o limbă a pământului, a meleagului nostru pe care locuim. Desigur, acest lucru este cel mai important. Te duci la Timișoara, vorbești aceeași limbă, te duci la Satu Mare sau la București, Constanța. Oamenii care se nasc pe aceste meleaguri vorbesc această limbă, iar pe noi ne leagă cultura noastră„, a comunicat Valentin Uzun, interpret.
Spectatorii au fost încântați de eveniment.
,,Consider că adunările culturale sunt importante, mai ales pentru tineri. Ei se dezvoltă personal și devin mult mai degajați pentru a vorbi, pentru a se implica în cultură și ceea ce ține de țara lor.”
,,Legătura dintre noi e limba. Atât timp cât vorbim românește, înseamnă că suntem frați. Nu știu dacă vreodată vom ajunge să scoatem granițele dintre cele două țări. De fapt, nu sunt două țări, ci România Mare, de altădată. Cineva a venit și a pus niște sârmă ghimpată. ”
Conferința științifică ,,Limba care ne unește” se află la cea de a III-a ediție.