NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Consilierii municipali din Bălți și-au mărit indemnizațiile de la 52 lei până la 3100 de lei. Grigorișin: ,,Nu cred că e o sumă mare”

Consilierii locali din Bălți vor primi o indemnizație de 3100 de lei pentru participarea la ședințele consiliului municipal. O decizie în acest sens a fost aprobată ieri de către majoritatea aleșilor locali. Până acum, această sumă era de doar 52 de lei.

Astfel, primăria va fi nevoită să cheltuie peste 100 de mii de lei lunar pentru remunerarea consilierilor municipali, în cazul în care va avea loc doar o ședință pe lună.

Primarul Nicolai Grigorișin consideră că cei care lucrează pentru binele orașului, trebuie remunerați.

,,De ce dumneavoastră nu ați ridicat întrebarea când ei primeau indemnizații în valoare de 52 de lei? Timp de zeci de ani ei primeau aceste indemnizații, nimeni nu a ridicat această întrebare până acum. Eu nu pot afirma că 3000 mii de lei ar fi o sumă mare.”, a declarat Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți

Mai mult, primarul susține că bugetul dispune de suficiente resurse pentru a face față acestor cheltuieli.

,,Acești bani erau deja prevăzuți în bugetul municipiului, pentru că primăria dispunea de locuri vacante de angajare în câmpul muncii. Respectiv, acești bani cu care trebuiau să fie salarizați funcționarii din primărie, vor fi direcționați pentru indemnizațiile consilierilor municipali”, a mai adăugat Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți

Unii consilieri municipali consideră că o asemenea decizie este iresponsabilă.

,,Recent, Primăria mun. Bălți a fost nevoită să accede un împrumut de la o bancă comercială de circa 11 milioane de lei pentru a achita salariile angajaților primăriei și instituțiilor subordonate. Oare alocarea a 108.500 mii lei indemnizație pentru consilierii municipalii pentru o singură ședință nu va împovara bugetul municipal?”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal Bălți

,,Nu mi se pare un moment oportun pentru a face acest lucru și zic acest lucru în contextul majorărilor care au loc în toate majorările în sferele de viață.  Mai ales în condițiile în care recent au fost majorate taxele pentru transportul public iar o bună parte a locuitorilor din mun. Bălți sunt împovărați de această majorare”, a spus Elena Bordianu, consilier municipal

Iar locuitori din Bălți au păreri împărțite. Unii spun că aleșii locali trebuie să fie plătiți pentru munca pe care o depun.

,,Ei rezolvă problemele cotidiene ale orașului. Ei nu primesc acești bani pe degeaba. Ei lucrează acolo pentru a lua decizii importante pentru ca, ulterior, acestea să aibă o influență semnificativă asupra orașului.

,,Cred că este prea mult, dacă e să ne referim la salariile actuale pe care le avem și la numărul de ședințe care au loc lunar, e prea mult.

,,Oamenii noștri supraviețuiesc cum pot, de aceea eu nu sunt de acord cu acest lucru, și cu multe altele”, au spus oamenii.

Această indemnizație este cea mai mare, cel puțin, în nordul Republicii Moldova. De exemplu, consilierii municipali din Edineț sunt remunerați cu câte 300 de lei pentru fiecare ședință la care participă.

,,Asta este excesiv, după mine este mult 3000 și ceva de lei, mai ales că ei pun ședința foarte des.  Noi am considerat că 300 de lei este ca o zi de muncă a unui om. El vine la ședință și e remunerat. Patru sunt planificate, dar de obicei fac mai multe, uneori în fiecare lună, uneori de două ori pe lună, câte 10 pe an”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț

Iar consilierii raionali din Glodeni sunt plătiți cu până la 500 de lei pentru o ședință.

,,Una la două luni, cam așa iese pe an. Este 500 de lei pentru o ședință ordinară și 350 ședința extraordinară. Nici acele 3000 vă spun sincer nu este mult pentru un municipiu. După părerea mea. Pur și simplu la ei erau o plată simbolică de 52 de lei. Că s-a majorat la 3000 e prea mult. E corect, e prea mult, dar nu-i așa de grav, asta e părerea mea”, a spus Ion Cojocari, Președintele r. Glodeni

Cei mai bine plătiți consilieri municipali sunt cei din Chișinău. Pentru fiecare ședință, cei 51 de aleși locali primesc câte 3300 de lei, iar salariul lunar al consilierilor, membri ai diverselor comisii de specialitate, este de circa 26 de mii de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"