NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Construcție cu scandal la Bălți. Autoritățile sunt cu ochii pe agenții economici

Construcție cu scandal la Bălți. Autoritățile i-au luat la ochi pe agenții economici care își extind construcțiile după bunul plac. Planurile unei antreprenoare au fost date peste cap, când cei de la primărie au venit să demoleze, după cum spun ei, o construcție ilegală.


Proprietara: „Este ilegal ceea ce faceți.”

Angajatul primariei: „Nu mai mințiți oamenii.”

Proprietara: „Cu ce drept ați venit și ați stricat? Dacă în curtea voastră ar veni cineva și ar strica?”

Angajatul primariei: „În sute de apartamente oamenii nu pot dormi, pentru că aici mereu se bea noaptea.”

Proprietara: „Dar acest magazin?”

Angajatul primariei: „Care magazin? Eu vă spun concret despre acesta, pe care a fost înregistrată plângerea.”

Proprietara: „Eu o să vă demonstrez unde.”

Angajatul primariei: „Dumneavoastră o să-mi demonstrați și eu la fel, în privința actelor dumneavoastră expirate.”

Proprietara magazinului susține că deține toate actele care confirmă legalitatea construcției.

„Am primit legal toate actele. Pur și simplu, am întârziat. Magazinul a funcționat. Pe magazin niciodată nu au fost plângeri. La magazinul de alături mereu au existat plângeri”, afirmă Galina Babiuc, proprietara magazinului.

De cealaltă parte, autoritățile sunt de altă părere.

„50% din lucrări, chipurile, sunt făcute. Prelungiți-mi permisul! Cunosc această bucătărie. Nu m-am născut ieri. O săptămână în urmă au decis să-l prelungească. Păi, cine va prelungi acum și în ce bază? Dacă peste șase luni trebuia prelungit, nu peste trei ani. O construcție ilegală”, constată Victor Bejenari, inspector de specialitate al Direcției Arhitectură și Construcții.

Actele prezentate de proprietara magazinului nu sunt valabile, susțin cei la Direcția Arhitectură și Construcții.

„Al doilea permis doamna primea pentru mutarea țevilor de gaz. Este înțelept mai întâi să muți țevile de gaz și apoi să faci reconstrucția obiectului comercial. Totul s-a amestecat și niciun permis pe ziua de azi nu este valabil. Judecata, amenzi și dărămarea construcției”, spune Victor Bejenari.

„Primul lucru pe care l-am făcut la Consiliul Municipal, am aprobat regulamentul cum să pedepsim proprietarii neconștiincioși ai unor astfel de încăperi. Sunt întocmite deja două protocoale. Noi am obligat toți proprietarii de magazine, și cei din stații, să respecte un alt regulament. Dacă nu păstrează curățenia în raza a 15 metri, se aplică o amendă de 20 de mii de lei”, afirmă Nicolai Cornieț, Consilier Municipal.

Deranjați de extinderea magazinului sunt și locuitorii din preajmă. Oamenii spun că aici se adună consumatorii de alcool, iar mizeria este la ordinea zilei.

„Eu am crescut aici cu această dezordine. Aici mereu se bea, se fumează și se merge la toaletă”, spune un locuitor din zonă.

„Pe zi vin aici până la 10 de mașini de mare tonaj. Se descarcă pe treptele scării noastre de bloc. Uitați-vă, unde este conectată electricitatea, spre scara noastră de bloc. Chiar deasupra balconului atârnă cablul, care reprezintă un pericol pentru oameni. În spatele acestui magazit e un WC public”, afirmă Ludmila Guțovschi, o locuitoare din zonă.

Autoritățile locale declară că astfel de controale vor avea loc în tot orașul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"