NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Construcție cu semne de întrebare la Bălți. Ce se întâmplă cu blocul locativ care se credea că este avariat

Construcție cu semne de întrebare la Bălți. Blocul locativ de pe strada Strîi, construit acum mai bine de un deceniu, ar urma să fie dat în exploatare. Asta deși, de-a lungul anilor s-a vehiculat că acesta nu ar corespunde normelor în construcții. Locuitorii din preajmă sunt îngrijorați de redeschiderea șantierului, iar specialiștii în construcții spun că lucrările sunt ilegale.


„Am vrut și noi cu soțul să depunem aici o oarecare rată de plată. N-am depus, cred că m-a păzit Dumnezeu pentru că nici până în ziua de astăzi casa ceea nu este dată în exploatare. Spuneau că a fost prea înalt ridicat și fundamentul, ceea ce au pus ei, nu ține așa greutate a casei. Ei trebuiau să o construiască de cinci etaje, așa cum era planificat, dar ei au construit șapte”, a declarat Galina Zalevscaia, locuitoare din preajmă.

Blocul locativ cu șapte nivele va avea și o mansardă care este în proces de construcție. Unii bălțeni sunt sceptici în privința calității blocului.

„Așa am înțeles că el (blocul –n.r.) nu este construit pe un fundament bun, se distruge cum s-ar spune, este hâit. La moment am înțeles că a fost luat de o firmă turcească și vor să-l dea în exploatare. Vor să-i construiască mansarda.”

În 2005, atunci când construcția blocului abia începuse, Victor Grabovschi activa ca paznic. Bărbatul de 71 de ani recunoaște că nici până în ziua de astăzi nu și-a primit toți banii pe care i-a muncit.

„În 2005 s-a început construcția, apoi s-a stopat și a stat așa câțiva ani, iar în acest an iarăși au început. Cred că atunci banii s-au terminat. Așa mereu se întâmplă. Ei încă nouă ne sunt datori, așa și nu ne-au achitat restanțele salariale. Așa și a rămas. Când casa va fi dată, atunci ne vor plăti”, a spus Victor Grabovschi, un fost paznic al blocului.

Reprezentanții companiei care ar fi fost obligați printr-o decizie judecătorească să ducă la bun sfârșit construcția imobilului spun că lucrările vor dura un an. Ivan Petrov, ex-directorul întreprinderii „Zighitorul Nord”, companie care în prezent se află în proces de insolvabilitate, a confirmat că lucrările de construcție au fost reluate.

„Clădirea se afla într-o dispută între bancă („Banca de Economii” – n.r.) şi persoana juridică –  compania „Zighitorul Nord”. A fost luată decizia, aprobată de instanță, începerea procedurii de insolvabilitate, dar și începerea procesului de restructurare care constă în finisarea construcției blocului locativ, darea în exploatare, vânzarea apartamentelor și satisfacerea creanțelor creditorilor care au fost introduși de către instanță în lista finală a creditorilor”, a declarat Ivan Petrov, membrul comitetului creditorilor, „Zighitorul Nord” SRL,

Potrivit acestuia, acum 13 ani, lucrările au fost stopate din cauza unor probleme financiare.

„Construcția a început în anul 2005, atunci am primit documentele, iar în anul 2009 construcția blocului, din cauza începerii procesului de judecată, a fost stopată din motiv că fostele persoane juridice care construiau casa luau de la Banca de Economii credite, iar din această cauză între ei au apărut divergențe, așa cum în anul 2008 toate persoanele juridice și-au oprit activitatea din cauza crizei economice. Acele întreprinderi care trebuiau să ramburseze creditele și-au oprit activitatea. Din această cauză s-a început conflictul pe baza rambursării creditelor, blocul era în calitate de obiect al gajului, iar din această cauză construcția acestuia a fost stopată”, a adăugat Ivan Petrov, membrul comitetului creditorilor, „Zighitorul Nord” SRL.

Mai mult, potrivit lui Ivan Petrov construcția blocului a fost efectuată fără încălcări, iar toate actele sunt în regulă.

„Casa stă pe 380 de piloni adânci de 9 metri, care sunt legați de pământ solid, fiind din beton armat. Astfel de blocuri nu există în oraș. La solicitarea departamentului de Arhitectură, înainte de a fi eliberat un certificat de urbanism, ne-au fost solicitate 3 expertize. Acestea au efectuate și verificate. Toate actele indică faptul că blocul, starea lui, poate fi finalizat și va îndeplini toate condițiile care sunt predeterminate clădirilor de locuit”, a precizat Ivan Petrov.

Arhitectul șef al municipiului Bălți nu este de aceeași părere. Ivan Macovschi a declarat că lucrările de construcție au loc în lipsa unei autorizații, așa că va sesiza Agenția pentru Supraveghere Tehnică.

„Dumnealor s-au adresat recent, două-trei luni în urmă, anul curent, cu o modificare la proiect care nu a fost acceptată deoarece nu corespundea certificatului de urbanism la proiectare. El nu a putut fi examinat, a fost întors. Dumnealui a venit tot cu proiectant, proiectantului i s-a explicat. Vă asigur că autorizație valabilă la ziua de astăzi la aceste lucrări nu există. – Ei nu au ? – Nu”, a precizat Ivan Macovschi, arhitect șef al mun. Bălți.

Șeful Direcției de Supraveghere Tehnică ne-a declarat la telefon că instituția se va autosesiza pe marginea acestui caz.

„Dacă nu au o autorizație de construire, noi ne autosesizăm și mâine, după masă, vă relatăm situația în fapt”,a conchis Iuri Cojuhari, șef Direcția supraveghere tehnică Nord.

Blocul locativ de pe strada Strîi 17/2 ar putea fi dat în exploatare în vara anului viitor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"