NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Copii de procuror cu apartamente la Iași. Ce ar fi ascuns de ANI șeful Procuraturii din Drochia

2020 a fost un an sub semnul dezastrului, care a demonstrat cât de nepregătită este Republica Moldova în fața capriciilor naturii și a unor eventuale pandemii. Cu un sistem de ocrotire a sănătății la pământ, țara noastră a beneficiat de utilaje medicale și echipamente de protecție anti-COVID în valoare de milioane de euro.


În plus, pe 30 aprilie, anul trecut, 42 cadre medicale din România au ajuns în Republica Moldova pentru a oferi o mână de ajutor spitalelor din Chișinău, Bălți și Cahul. Vă mai amintiți cazul când cei patru medici de peste Prut nu au putut fi cazați într-un bloc de pe strada Bulgară din Bălți, din cauză că fostul șef al Procuraturii din Bălți, Viorel Tureac, s-a opus cu vehemență, invocând că vecinătatea cadrelor medicale ar putea fi periculoasă pentru el și familia sa, stabiliți cu traiul în blocul respectiv.


De fapt, cine este Viorel Tureac?

Viorel Tureac, Șeful Procuraturii Drochia

Viorel Tureac a fost procuror-șef de Bălți, iar în prezent conduce Procuratura raionului Drochia. Potrivit Consiliului Superior al Procurorilor, acesta are o vastă experiență în domeniu, ba mai mult, pentru învestirea în noua sa funcţie a pus cuvânt și Procurorul General, Alexandru Stoianoglo. În cei aproape 30 de ani de activitate, familia procurorului Tureac a agonisit o avere substanţială, având în proprietate imobile şi maşini de lux. Unele din ele sunt bine ascunse de ochii inspectorilor de integritate, acuzatorul de stat reușind să le treacă pe numele celor doi copii: Mihai Tureac și Sanda Tureac, care și-au făcut studiile nu la Bălți, Chișinău, Cahul sau Comrat, ci în România, mai exact, la Iași. A fost, probabil, alegerea lor.

Mihai Tureac și Sanda Tureac

Iașul a devenit în ultimii ani un punct de atracție cultural, istoric, academic și financiar, unde mulți cetățeni ai Republicii Moldova și-au cumpărat case, unele locuite, altele păstrate pentru loc de refugiu. Printre proprietari se numără judecători, avocați și procurori, precum și copiii acestora.

Pe șoseaua Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 4 din Iași se află Complexul Rezidențial „Exclusive Residence”, dotat cu blocuri și apartamente de lux, iar în unul dintre acestea, la etajul trei, se află un apartament compus din bucătărie, două dormitoare, baie, hol și o terasă cu vedere panoramică spre oraș.

Extras din Contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil

Pentru această locuiță cu o suprafață de aproape 75 de m. p., în 2014, tânărul de 23 de ani Mihai Tureac, fiul actualului procuror de Drochia și prietena de atunci a acestuia, Dana Gordila, care în prezent îi este soție, au scos din buzunar 84 de mii de euro. Apartamentul a fost cumpărat în indiviziune și pe cote-părți egale.

 

Mihai Tureac împreună cu soția sa, Dana (Gordila) Tureac

Mihai Tureac a declarat pentru jurnaliștii NordNews că apartamentul a fost cumpărat cu ajutorul părinților.

„Acest apartament a fost procurat împreună cu ajutorul părinților mei, cu ajutorul soției mele, dar și cu mici resurse pe care le-am avut eu”, a spus Mihai Tureac.

La balconul apartamentului tinerilor și-a făcut o fotografie sora lui Mihai Tureac, Sanda Tureac, care nu a fost lăsată să trăiască în chirie sau căminele studențești din Iași.

Sanda Tureac, la balconul apartamentului fratelui său, Mihai Tureac

Acum doi ani, absolventa Facultății de Drept, Sanda Tureac s-a ales cu un apartament cu o suprafață de aproape 41 de m. p. Locuința acesteia se află la 3 km distanță de cea a fratelui său, în regiunea Copou, ansamblul rezidențial „Royal Town”, unul dintre puținele cartiere ieșene ce respectă și completează eleganța boemă a Copoului. Apartamentul este format dintr-o cameră, living, bucătărie, baie și balcon, pentru care Sanda Tureac a scos din buzunar 35 de mii de euro.

Extras din Contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil

Am încercat să discutăm cu proprietara, dar mezina familiei Tureac este plecată în Germania.

L-am sunat pe Viorel Tureac, procurorul-șef de Drochia. Acesta a refuzat să răspundă punctual la întrebările jurnaliștilor NordNews, făcând trimitere la declarațiile sale de avere și interse personale.

Reporter -Cum a fost posibil ca fiul dumneavoastră, la 23 de ani, să-și procure. în 2014, un apartament al cărui preț se ridică la 84 mii de euro?

Viorel Tureac – În declarație totul este indicat.

Reporter- În declarația dvs de avere și interese personale acest lucru nu apare.

Viorel Tureac – Este, în declarație este totul. Altfel, eu port răspundere penală pentru acest lucru. Îmi dau bine seama despre ce vorbiți dumneavoastră. Dacă eu n-aș fi indicat ceva acolo, voi fi tras la răspundere penală. Dvs cum vă gândiți, eu, ca jurist, să nu declar, să comit infracțiuni de acest gen? Doamne ferește, n-am încălcat nimic. Sută la sută vă garantez. Nu doresc să discut mai mult.

Reporter – Domnule Tureac, dvs. ați contribuit financiar la procurarea apartamentului lui Mihai Tureac, fiul dumneavoastră?

Viorel Tureac – În declarație este totul indicat. Nu vă supărați.

Reporter – Dumneavoastră n-ați indicat nici apartamentul Sandei, nici…

Viorel Tureac – Eu socot că acolo este totul indicat.

Reporter – În care declarație, pentru ce an?

Declarația de avere și interese personale, anul 2017;

Declarația de avere și interese personale, anul 2018;

Declarația de avere și interese personale, anul 2019;

Declarația de avere și interese personale, anul 2020;

Am expediat șefului Procuraturii raionului Drochia și un mesaj cu câteva întrebări, dar până la momentul publicării materialului nu am primit niciun răspuns.


Cu ce averi se mai poate lăuda procurorul-șef din Drochia?

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2020, prezentată la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Viorel Tureac a înregistrat un venit de 274 de mii de lei din salariul de procuror-șef și a beneficiat de pensie de dizabilitate de la CNAS, în valoare de 61 mii de lei. Bugetul familiei a mai fost suplinit cu 168 mii de lei, în urma vânzării autoturismului de model BMW X3, fabricat în 2007 și procurat în 2013 contra sumei de 212 mii de lei.

La capitolul bunuri imobile, Tureac a indicat că deține un apartament cu o suprafață de 99,7 m.p în valoare de 621 mii de lei, un garaj cu suprafața de 25,3 m.p., în valoare de 162 mii de lei, dar și o avere imobilă (încăpere nelocativă) cu o suprafață de 56,2 m.p., în valoare de 194 mii de lei. Detalii AICI, AICI și AICI.

Familia Tureac a mai trecut pe hârtie că deține 2/4 cota parte dintr-un apartament cu suprafața de 66,2 m.p., în valoare de 177 mi de lei, dar și un garaj cu suprafața de 26,5 m.p., în valoare de 55 mii de lei. În 2016, în garajul acestuia, printr-un contract de posesie cu Dorin Ababii, a ajuns un autoturism de model Skoda Fabia, fabricat în 2004, ce ar valora 0 (!) lei. De asemenea, familia procurorului a dobândit în anul 2021 un automobil de model Honda CR-V, fabricat în 2014, contra sumei de 259 mii de lei.

Totodată, Viorel Tureac a accesat în 2015 un credit de 12 mii de euro, pe care trebuie să-l restituie aceluiași Dorin Abii, până în 2025, cu o rată a dobânzii de 0%.

Redacția NordNews oferă dreptul la replică tuturor celor vizaţi în ancheta jurnalistică.

Acest articol a fost produs cu asistența proiectului “Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene.

1 Comentariu
  1. […] Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) au premiat câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2021”. Jurnaliștii NordNews au obținut locul III la categoria „Investigația anului 2021 în mass-media locală/regională”, cu investigația „Copii de procuror cu apartamente la Iași. Ce ar fi ascuns de ANI șeful Procuraturii din Drochia… […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"