
Nu pot sta locului, rostesc târziu primele cuvinte şi comunică dificil. Sunt copiii autişti numiți și copiii ploii, cei care nu știu să mintă. Deşi cauzele încă nu sunt cunoscute, soluţia este ca părinţii să-i ducă la un specialist cât mai devreme, pentru a le da şansa la o viaţă socială normală.
Dina Acaman este mama unui băiat de 11 ani. A acceptat cu greu faptul că micuțul ei este special, dar nici pentru o clipă nu s-a gândit să renunțe la el.
„Eu cred că este o situație standartă pentru toți părinții. Cu toate că activez în domeniul copiilor cu autism, când am aflat această informație eu nu am reușit să mă resemnez ușor, fără ajutorul părinților și altor specialiști. Am avut o situație depresivă, negam totul inițial, dar mai târziu ne-am adaptat”, spune Acaman Dina, mamă.
Copiii cu autism sunt diferiți, la fel și comportamentul lor, spune Tatiana Picălău.
„Eu am aflat când Ciprian avea doi ani. Era altfel. Nu prea reacționa la numele lui, era hiperactiv, se vedea o mică diferență dintre copiii de seama lui și el. Am mers pe la medici, am făcut diferite investigații, până la urmă diagnoza finală ne-a fost pusă aici, la Bălți”, povestește Tatiana Picălău, mamă.
Din păcate, societatea noastră încă nu îi acceptă și nu înțelege copiii cu autism.
„Societatea nu dorește să îi accepte, deși sunt și ei membri ai societății, trebuie să facem așa ca toți să fie înrolați în societate la un nivel cu toți”, a adăugat Nicanor Picălău.
Asociația Obștească „Autism – Hope” din Bălți a realizat un proiect menit să sensibilizeze societatea și să transmită un mesaj simplu: orice copil are dreptul la o viață normală. În cadrul proiectului, 15 familii din Bălți, care cresc și educă copii cu autism au participat la o sesiune foto inedită.
„În cadrul acestui proiect ne-am propus să realizăm poze cu copiii cu autism alături de părinții lor. Pentru a arăta întregii comunități că în pofida dificultăților întâmpinate de acești copilași, ei există, fac parte din comunitate și pot fi incluși în societate. Ne-am propus să arătăm adevărații eroi ale timpurilor noastre”, a spus Liuba Baciurin, președinte AO „Autism- Hope”
„Pentru mine este o experiență nouă, și atunci când am acceptat să fotografiez acest proiect mă gândeam cum o să fie produsul final. Dar a fost foarte bine și mult mai ușor. Am înțeles că micuții cu autism sunt la fel ca toți copiii, dacă le place atmosfera, locul ei foarte repede se adaptează în rolul de super erou”, Eugen Patrașcu, fotograf
Fotografiile au fost realizate în cadrul proiectului „Fortificarea capacităților parentale și dezvoltarea parteneriatelor pentru sporirea incluziunii sociale a copiilor cu dizabilități” și a fost implementat de asociația „Voinicel”, cu suportul Fundației Est-Europene, din resurse finaciare acordate de Suedia.