NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Copiii Soarelui ne dau o lecție de viață. Istoria unei fetițe din raionul Fălești

Despre ei se spune că sunt Copiii Soarelui. Îi recunoaştem uşor după ochii migdalaţi şi privirea senină. Vorbim despre micuţii cu Sindromul Down, o schimbare genetică definitivă, nicidecum o boală, așa cum cred mulţi.


Printre ei se numără și Doinița, o fetiță de 12 ani din satul Pârlița, raionul Fălești, care râde cât e ziua de lungă, se bucură de viaţă şi de joacă,frecventează școala și participă la diverse manifestații artistice.

Dacă vă imaginaţi că în familiile unde se naşte un copil special bântuie tristeţea şi lacrimile, vă înşelaţi. Diagnosticul medicilor, dar şi stereotipurile societăţii nu i-au făcut pe Nicolae și Malvina Frunza să renunțe la fetița lor.

Poate acum lumea gândește altfel. Eu am primit-o așa cum este. Când am început să mergem la consultații, prima mea întrebare a fost dacă va merge. Mi-au spus că da, ei merg puțin mai târziu ca de obicei și vorbesc mai greu, spune MALVINA FRUNZA, mama.

Toți suntem diferiți și asta ne face mai frumoși, spune Malvina Frunza despre copiii cu sindrom.

Ochișorii mai bulbucați, sunt unii copii care poartă ochelari din această cauză, noi tot am purtat ochelari câteva clase, acum nu. La ei limba e mai mare și când dorm, dorm cu limba scoasă. Acestea sunt trăsăturile. Îi cunoști după ochișori și degetele scurte și grosuțe, a adăugat MALVINA FRUNZA, mama.

La început, părinții și-au dorit ca Doina să meargă la o grădiniță specială. S-au răzgândit însă la scurt timp, când au decis că fetița lor trebuie să comunice cât mai mult.

Diferiți copii cu diferite boli și avea în grupă colegi care nu prea vorbeau, dar ea începuse de acum să vorbească și cam strâmba vorba. Și atunci am înțeles că fetița mea trebuie să vorbească frumos, am luat-o de la grădinița specială si am dat-o la noi în sat. Și vorbește foarte frumos, vorbește clar, toată lumea o înțelege, zice MALVINA FRUNZA, mama.

Doinița s-a integrat cu succes în societate și și-a făcut mulți prieteni. Adevărul e că la început, s-a întâlnit cu mai multe dificultăți.

Cu ajutorul doamnei învățătoare, care a făcut o adunare și a anunțat că acest copil este cu sindrom, boala nu se molipsește, ea e mai deosebită, pe ea o lăsăm în pace, că are programul ei, copiii învață după programul lor, ne-am descurcat foarte bine. Copii au acceptat-o, mai spune MALVINA FRUNZA, mama.

Mama povestește că Doina are nevoie de multă răbdare și implicare. Copiii cu Sindrom Down necesită o atenţie deosebită, dar asta nu înseamnă că aceștia nu pot obține și performanțe.

Cântă bine la pian. Am luat locul I la Chișinău de ziua copiilor, „Miss Trandețe”. A cântat în limba rusă cântecul mama, la pian, fără a avea studii sau pian acasă, fără a ști cântecul. Mi-au trimis de acolo video, uite fata ta ce cântă, a povestit MALVINA FRUNZA, mama.

Copiii, de obicei, cei mici au forma feței de migdală, ochii înguști, practic 50% au anomalii cardiace, unii au atrezii/stenoze duodenale. Din caracteristicile fizice, cele mai evidente sunt și degetele scurte și late și un singur pliu palmar transver, ALEXANDR SUHORUCOV, Obstretician-ginecolog.

Luna octombrie este declarată luna conștientizării Sindromului Down.

Datele statistice arată că unul din 700 de copii se naște cu Sindromul Down. Anul trecut, 48 de copii din Republica Moldova s-au născut cu acest sindrom.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"