NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Coronavirusul chinezesc lovește în businessul moldovenesc. Piața din orașul Sângerei riscă să fie închisă

Scandal la piața din orașul Sîngerei. Mai mulți comercianți amenință autoritățile locale și cele centrale cu grevă, în cazul în care piața își va sista activitatea. Nemulțumirea lor vine după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să închidă piețele din localitățile ce au intrat sub incidența codului roșu privind riscul de infectare cu noul Coronavirus.


Comercianții se plâng că din cauza acestei decizii, vor rămâne fără o sursă de venit.

Cu ce să trăim acasă?. Noi doar din piață ne câștigăm existența. Nu avem venituri suplimentare”.

„Lucrez la o brutărie, vând plăcinte unde câștig 30-40 de lei pe zi. Astăzi, din acești bani mi-am cumpărat două kilograme de roșii, o pâine și un lapte. Atât. Dar, în familie suntem șase”.

„E foarte greu, primesc o pensie mică și nu pot trăi cu o mie de lei. Aici câștig bani pentru pâine, cărbuni, pentru serviciile comunale, pentru medicamente, fiindcă sunt bolnavă”, s-au plâns vânzătorii.

Vânzătorii se arată nedumeriți de hotărârea autorităților, mai ales că printre ei încă nimeni nu s-a infectat cu noul virus.

Avem jumătate de an de când activăm, nu avem niciun caz în piață. Aceasta arată ca s-au interprins toate măsurile. La poartă a fost termometru, dezinfectant și avem rezultate. Nu e niciun caz”, afirmă un comerciant.

Și cumpărătorii sunt deranjați de situația creată. Oamenii spun că aici găsesc produse calitative la un preț avantajos.

Nu sunt de acord cu așa ceva. În primul rând mă gândesc la oameni că nu vor avea un salariu și alta, aici poți să găsești produse mai ieftine”.

Opțiunea de a închide piața, magazinele și alte unități nu vor aduce niciun rezultat”, a menționat cumpărătorii.

La fel și primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov s-a arătat indignat de decizia autorităților centrale și celor raionale de a sista activitatea pieței.

Noi așteptăm toți agenții economici să semneze o petiție către consiliul orășenesc către primar, către primăria Sângerei și o petiție pentru Consiliul Raional din partea agenților economici din piață. Urmează în primărie să discut cu juristul și să vedem calea legală de a interveni promt, de a ne adresa la comisia raională extraordinară de sănătate și comisia națională”, a precizat edilul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov.

Potrivit președintelui Comisiei Raionale Extraordinară de Sănătate Publică, Tudor Tutunaru, restricțiile vor fi ridicate dacă vor scădea numărul de infectări.

Această hotărâre este valabilă pe 2 săptămâni. Dar este valabilă în cazul în care noi diminuăm cazurile, fiincă peste 12 zile noi iarăși o să vedem situația și dacă la noi se diminuează atunci noi trecem în cod protocaliu și redeschidem iarăși, scoatem restricțiile”, a adăugat președintele Comisiei Raionale Extraordinară de Sănătate Publică, Tudor Tutunaru.

Cod roșu de alertă privind infecția de COVID-19 a fost instutuit și în municipiul Bălți. Acest lucru însă nu prea îi sperie pe bălțeni, care se îmbulzesc în magazine și mai ales în transportul public, fără a respecta măsurile de protecție.

Lumea trebuie să poarte măști, nu numai pe gură și pe barbă, dar trebuie să o pună bine. Aseară s-au raportat o mie și ceva de infectări. Se urcă în troleibuz, dar taxatoarea nu le spune nimic, că e fără mască. Nu se poate așa, nu se mai termină niciodată această epidemie”.

„Fără cultură. Ce poți să spui, uni cred, unii nu, până nu ajung la spital, atunci își amintesc. Fiecare se grăbește la serviciu, cum altfel”.

„Cod roșu? De ce dar deschid totul? Deschid parcuri, casa de cultură am văzut ieri că au deschis-o. De ce deschid dacă e cod roșu? Prostii, dar în troleibuz nu pot merge oamenii. Merg pentru că la școală trebuie să ajungă copiii”, au spus bălțenii.

Astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 1022 de cazuri noi de infectare cu virusul COVID-19.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata