NordNews
Avem ce spune

VIDEO| ,,Corupție de la cer până la pământ”. Cine sunt funcționarii care iau mită de cele mai multe ori

Astăzi este marcată Ziua Anticorupției. Doar în acest an, în cauzele penale, pornite de Centrul Național Anticorupție a fost stabilit un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei, iar pe o treime din această sumă a fost aplicat sechestru. Grav este că numărul polițiștilor cercetați pentru acte de corupție a crescut: 56 de cazuri în 2021 față de 38 de cazuri în 2020.

Locuitorii din Bălți spun că fenomenul corupției a prins rădăcini în toate domeniile, iar combaterea ei ne va lua poate chiar 100 de ani.

,,Oi, de la cer până la pământ, unde te întorci e doar corupție.

,,Cred că nu este vre-un domeniu în care ea să nu existe.

,,În poliție, în justiție. Aproape peste tot.

,,Eu nu am dat mită, dar probleme am avut mereu”, au spus oamenii.

În 2021, cele mai multe informații despre acte de corupție au venit din zona autorităților publice locale. Acestea sunt urmate de întreprinderile comerciale, (CARTON IN) Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Proprietăți Publice, Agenția Servicii Publice, Ministerul Sănătății, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat. (CARTON ON)

,,Cred că trebuie să treacă 100 de ani pentru ca în țara noastră să se schimbe ceva spre bine. Și în medicină. Când te adresezi la medic, dacă dai bani, se uită la tine. Eu am dat bani, dar tot au vorbit grosolan. Și la școală cer bani în fiecare zi.

,,Mergeți la școala nr. 6. Ce fac acolo profesorii! Vreau să fac legătura cu ei pentru a opri corupția. Copilul meu învață în clasele superioare. Nu voi spune numele. Aveți puțin simț, profesorilor, trezițivă! Sunteți oameni în primul rând. Spre ce mergeți? În fiecare zi intimidează copiii.

,,Există, și încă câtă. Există și, probabil, nu o vor combate. Judecătorii, procurorii, medicii, toți sunt corupți.

,,Văd că se depune efort, dar este încă dificil, pentru că să lupți cu sistemul, care trebuie să lupte tot cu el, e greu. Dacă se va face ordine în diferite structuri, mă refer la justiție, atunci se va lupta mai bine”, au mai spus oamenii.

 În 2020, cele mai frecvente acte de corupție și conexe corupției au fost pentru trafic de influenţă – 182 de infracțiuni; corupere pasivă – 128 de infracțiuni;  escrocherie – 97 de infracțiuni; coruperea activă – 50 de infracțiuni.

,,Statul nu întreprinde nimic.

,,Nu, nu este suficient. Dacă ar dori, ar…Avem o țară mică și ar putea face ordine. Știți de ce e rău în Moldova? Pentru că peste tor sunt cumetri și cuscri”, au mai adăugat locuitorii.

Pe parcursul anului 2020, cele mai frecvente cazuri de corupție au fost constatate în instituții subordonate Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale – 73 de cazuri; Autorități publice locale, primării – 68; Întreprinderi de Stat – 63; Ministerul Afacerilor Interne – 45 de cazuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata