NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Costeștiul putea deveni un rai turistic, dacă n-ar avea un primar socialist

Din cauza pandemiei majoritatea moldovenilor, care în alți ani preferau să se odihnească în Turcia, Grecia, Italia, Spania și Ucraina, sunt nevoiți acum să caute un loc de odihnă în Republica Moldova. Astfel, în fiecare zi, sute de automobile cu turiști vin pe plaja Lacului de Acumulare Costești. Însă odată ajunși la destinație, aceștia trăiesc o dezamăgire profundă drumuri de acces în stare deplorabilă, plaja neamenajată, murdară, lipsa tualetelor și a iunui mic parc de distracții. Asta după ce, în timpul campaniei electorale pentru fotoliul de primar de Costești, Nelu Glasu, candidat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care de altfle, a și câștigat alegerile, a promis care va transforma plaja din Costești într-un paradis turistic.

 Ne aflăm în orașul Costești, pe malul Prutului. Datorită faptului că toate frontierele sunt închise din cauza pandemiei, o parte din locuitorii din Republicii Moldova sunt nevoiți să vină aici,  pe plaja de la Costești, să se odihnească. Dar una din problemele cu care se ciocnesc  turiștii este drumul de acces de proastă calitate. Acesta este numit de autoritățile potecă pe care chiar turiștii au și croit-o”, a menționat jurnalistul NordNews.md, Vlad Ceauș.

Persoanele care vin să se odihnească pentru câteva zile spun că aspectul zonei de odihnă este dezagreabilă, iar accesul spre plajă este aidoma unei piste pentru raliuri.

Păi, în Moldova trăimi. Doar vorba din ei. Asta e viața în Moldova, trebuie de plecat din Moldova”.

Este foarte rău drumul. Probabil, primarului îi convine să nu vină lumea aici să se odihnească”.
„Super drum, ca peste tot în Moldova. Pentru banii pe care noi îi plătim, aici și nu doar, toate drumurile în Moldova trebuie să fie de aur. Pur și simplu la noi așa e conducerea, așa e președintele”.

Chiar și cei mai experimentați șoferi ajung cu dificultate pe plajă de frica să nu cadă în șanț sau rămână fără vreo roată.
În opinia turiștilor, autoritățile locale nu vor să construiască o zonă de agrement clasică, care ar aduce venituri solide în bugetul primărie. Se pare că nici chiar primarul nu se arată interesat ca orășelul Costești să devină un loc de odihnă, râvnit de cetățenii din Republicii Moldova.

Aici nu numai drumul este rău și plaja e rea. Noi am fost în partea cealaltă, acolo plaja îi foarte urâtă. Nu știu, s-ar putea și mai bine. Unicul loc în Moldova, ar putea fi amenajat cât de cât”.

Îi rău, îi clar lucru că îi rău, dar unde să te duci? Ucraina a închis hotarele, totul este închis, măcar aici la scăldat cu copiii”.

Primarul orașului Costești, Nelu Glasu, ales pe listele PSRM, se justifică pentru drumurile de acces proaste și plaja neamenajată, menționânt că acestea nu sunt în custodia autorităților locale, de unde și nici nu au fost pregătiți să facă față unui număr foarte mare de turiști.

Până în acest an noi nu ne-am întâlnit cu un așa număr mare de turiști, acum, practic, ați văzut ce se face. Cu părere de rău acum nu este momentul să facem un reportaj. Efectiv nu o să ne înțeleagă lumea. Adică sunt probleme și din partea turiștilor, care nu sunt mulțumiți că nu pot pleca în altă parte și sunt de acord măcar contra-cost să primească niște servicii, dar noi nu suntem gata să le oferim aceste servicii. Nu știu la care drum vă referiți, acolo ele nici nu au statut de drum, cum pot fie le reparate”, a spus primarul or. Costești, Nelu Glasu.

Fostul președinte al raionului Râșcani, actual consilier raional, Iurie Urzică afirmă că problema nu stă în numărul mare de turiști, ci indiferența  manifestată de autorităților locale față de această problemă.

Nu l-am auzit niciodată pe primarul de Costești ca să vină cu careva propuneri în perioada când eram eu președinte. Să vină cu careva cerințe față de Consiliul Raional, unde să i se aloce bani pentru dezvoltarea ramurei turismului în localitate. Cu părere de rău, administrația publică a lăsat baltă toată treaba asta, nici drum de acces nu au acolo. Cât s-a discutat pe tema aceasta cu primăria, așa și nu s-a găsit limbă comună, pe parcursul a 4 ani de zile, cu părere de rău, unde ar puteau fi alocați niște bani din fondul rutier local sau chiar raional, după cum am ajutat noi multe alte localități din raion. S-ar putea de alocat și acolo pentru a face măcar drum de acces la această plajă”, a precizat fostul președinte al raionului Rîșcani, Iurie Urzică.

Menționăm că în anul 2017 Consiliu Raional Râșcani a luat în discuție transformarea punctelor de atracție de pe malul lacului de acumulaare Costești într-o adevărată zonă de odihnă: acoperirea plajei cu nisip fin,  construcția unui itinerar turistic, care ar lega, de exemplu, Grota de la Duruitorea cu Defileul,  amenajarea locurilor pentru pescuit  și deschiderea unui mic parc distracții pentru copii și maturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"