NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Covid-19 mai scade din pofta de a cumpăra și citi cărți

Piața de carte din Republica Moldova traversează o perioadă dificilă. Cel puțin asta susțin librarii din Bălți. Potrivit lor, vânzările de carte au scăzut simțitor din cauza pandemiei, deși efectul așteptat era cu totul altul.


Oamenii recunosc că internetul ocupă tot mai mult loc în viața lor, iar pentru lectură le rămâne tot mai puțin timp.

 Dacă să spun sincer, nu prea îmi place să citesc cărți. Internetul înlocuiește totul. Dacă ai nevoie de ceva, găsești rapid în internet, ai ascultat și ai făcut tot ce e nevoie. Carțile deja s-au învechit.

 „Красная Черная”, asta am citit ultima dată. Nu prea am dispus de timp liber, priveam filme, dar nicidecum nu citeam cărți.

 Nu prea citim acum. Nu avem timp. Lucrul, casa, iar acasă tot lucrez. Dacă sincer,  stăm în telefon,  mai mult prin internet, pe rețele de socializare.

 Nu prea iubesc cititul de cărți, dar câteodată, când nu am ce face, citesc. Mă satur de filme și de televizoare și mai citesc câte o carte, când și cum.

Da, „numai pentru cărți” mi-am făcut timp. Dacă sincer, nu am timp liber. Sunt mereu ocupat.

Rar, pentru că nu am timp liber. Citeam doar în timpul școlii.

Sunt însă și printre cei care preferă să răsfoiască cărți decât să țină în mână un gadget.

Am continuat să citesc pentru că eu prefer să citesc și nu doar pentru că e pandemie. Citiți mai mult. Mie îmi plăcea încă pe când eram copil să citesc și nu am știut că apoi o să mă ajute foarte mult să dezvolt vorbirea, pentru mine e ușor să scriu ceva și asta mult mă ajută în tot ce fac.

 Îmi place Sir Ken Robinson, este un scriitor în domeniul educației pentru că eu sunt fostă profesoară și mie îmi plac foarte mult ideile lui de a schimba ceva în educație, în sistemul educațional mondial, nu doar într-o anumită țară. Mie îmi place cum el abordează multe subiecte legate de educație.

Citesc mult, dar e foarte puțină literatură artistică. Timp liber e puțin, dar și interese diferite.

Librarii spun că vânzările au scăzut simțitor. Din cauza învățământului online,  cărțile pentru copii nu mai sunt la fel de solicitate, dar nici romanele sau enciclopediile, care erau cadoul perfect pentru diferite ceremonii.

Da au scăzut vânzările. Nunți și alte evenimente deja nu au loc. Veneau și luam cadouri, iar acum vin doar cei care doresc anume să citească. Vin și elevii cu liste de cărți care trebuie să le citească pe timp de  vară.În ultimul timp se vând foarte multe romane din literatura clasică, atât în limba romană cât și în rusă. Dostoevsky și Cehov sunt printre cei mai preferați, a spus Alla Kristofovici, librar.

Vânzarea cărților a scăzut considerabil. Dacă mai demult pentru copiii de la grădiniță se cumpărau multe cărți, acum, practic nimic nu se cumpără, nici în limba română, nici în cea rusă. Foarte slab, a spus Tamara Kiseliova, librar.

Amintim că, în perioada 18 martie-28 aprilie librăriile din țară, de rând cu alte puncte comerciale au fost închise.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata