NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cozi mari la laboratoarele private din Bălți. Sute de teste PCR sunt efectuate în fiecare zi. Care sunt prețurile

Cozi mari la laboratoarele private din Bălți unde sunt efectuate testele PCR. Moldovenii care vor să plece peste hotare stau în rând pentru a obține certificatele la preț de 380 și chiar 450 de lei. Un singur laborator poate efectua până la 200 de teste pe zi. Mai puțin este solicitat laboratorul de stat din cadrul Centrului de Sănătate Publică Bălți, unde testele PCR costă 300 de lei. 


„În primul rând, deservim instituțiile medicale din municipiul Bălți și din cele 11 raioane de nord. Paralel, după posibilitate, facem teste la solicitare. De sărbători, numărul solicitărilor a crescut. Am avut câte 50 de teste pe zi. Acum a scăzut, avem câte 20-30 de teste”, a declarat Veaceslav Chișlari, șeful Centrului de Sănătate Publică Bălți.

Administrația unuia dintre cele mai solicitate laboratoare private din Bălți susține că în ultima perioada, numărul testelor efectuate a crescut simțitor, asta pentru că moldovenii care au venit acasă de sărbători se reintorc la muncă peste hotare.

„În ultimul timp a crescut numărul solicitărilor. Am avut 50 de solicitări pe zi, 100, 150, sub 200. Testele sunt făcute în aceeași zi. Raportăm ministerelor tabelul, unde sunt raportate cazurile positive sau negative”, ne-a spus Leonid Negru, director Analiticmed.

Oamenii spun că nu știu de existența laboratorului de stat și se adresează la cele private, care sunt mai scumpe. Trebuie să plece la muncă în strănătate și achită atât cât li se cere.

„Plecăm. Trebuie vaccin și test la vamă. Vezi că vaccinul l-au făcut degeaba, dar testele le plătești. Trebuie să facă și oleacă de teste.”

„Am nevoie până în România și fac testul. Am vaccinul, dar trebuie și testul.”

„Nu este doar în Moldova, dar și Ucraina și alte țări cer testul PCR.”

„Ce să facem dacă ne obligă? Fără test nu ne primesc.”

Președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI, Diana Grosu susține că banii pentru testele PCR ar fi putut ajunge în caznaua statului, doar că Ministerul Sănătății nu a depus niciun efort în acest sens.

„De ce locuitorii municipiului Bălți care au posibilitatea, au dorința să plătească aceste teste, nu pot să plătească la stat? Statul nu este interesat să facă bani. Centrul medicilor de familie, Spitalul Clinic Bălți nu este interesat. Există laboratoare, de ce ei nu se organizează? Nu există nicio solicitare din partea ministerului, faceți teste, faceți rapid, organizațivă”, a declarat Diana Grosu, președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI .

Diana Grosu a mai declarant că laboratoarele private au înregistrat și îcontinuă să înregistreze venituri de milioane de pe urma efectuării testelor PCR.

„Spitalul Clinic Bălți ar fi putut să-și rezolve multe probleme cu testarea la covid, când este așa o necesitate. De ce SCB nu a deschis un laborator? Doar cei private s-au organizat. Ei puteau să-și facă secții, să-și cumpere echipament, reparație să-și facă, să atragă tineri specialiști”, a adăugat Diana Grosu.

În Bălți există un singur laborator de stat, cel din cadrul Centrului de Sănătate Publică Bălți.

„Fondatorul Spitalului Clinic Bălți este Ministerul Sănătății. Toate laboratoarele care sunt acreditate pentru prelevarea probelor sunt cu acordul, inclusiv, al Ministerului Sănătății. La noi în teritoiu, laboratorul de stat acreditat pentru așa probe este Centrul de Sănătate Publică. Utilajul, echipamentul, dotările, toate sunt acolo. Este un serviciu care nu ține de spital, dar de Centrul de Sănătate Publică. Spitalul tot acolo duce probele”, a explicat Ala Condrea, vicedirector la Spitalul Clinic Bălți.

În ultimele zile, aproximativ câte 15 mii de persoane au părăsit Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"