NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Crăciunului la munte îi place. Cozi de mașini la vama Criva

Agitație la punctul de trecere a frontierei Criva-Mamăliga din nordul republicii. De câteva zile, polițiștii de frontieră încercă să facă față fluxului mare de călători care pleacă în Ucraina, unii – la cumpărături, dar majoritatea – să se odihnească la munte.

Chiar dacă suntem loviți de criză și pandemie, mulți moldoveni prefer, totuși, să petreacă Nașterea Domnului pe stil vechi peste hotare.

,, Până la amiază, prin punctul de trecere Criva-Mămăliga au traversat frontiera 235 de autorurisme și peste 800 de persoane. Potrivit polițiștilor de frontieră, mai mult de 70 % din călători merg în Ucraina pentru a se odihni”, a spus Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News.

,,Noi mergem la rude în ospeție apoi, vom pleca la Bukovel dacă acolo zăpada nu se va topi.

,,Vrem să ne dăm pe ski, cu săniile dacă ne va reuși acest lucru.

,,Munți, zăpadă, brazi, mâncare….poveste într-un singur cuvânt.

,,Noi plecăm pentru 5 zile ca să întâlnim Crăciunul.  Anii trecuți am vizitat Bulgaria, Italia, iar în acest an am decis să plecăm în Ucraina.

,,Mă duc să mă odihnesc, fiindcă e început de an, și eu vreau liniște, hotelul pe care l-am ales el este lângă pădure, lângăr râul Prut apropo, și e locul perfect pentru mine, și mie asta în principiul și îmi trebuie”, au spus oamenii.

 Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal lucrează intens în regim non-stop, pentru a asigura fluidizarea traficului la punctul de trecere.

,,A fost o seară extraordinar de încărcată cu mult trafic. Am organizat băuturi fierbinți, din cauza că erau multe autocare, transport, și am servit persoanele care au avut necesitatea sau dorința de o băutură fierbinte, cafea și ceai. Oamenii se apropiau cu zâmbet și se bucurau că sunt primiți acasă cu brațele deschise. Mulți ziceau să simt cu adevărat că au ajuns acasă. Le era plăcut și lor, cât și nouă”, a declarat  DAN LOGHIN, Șef Interimar a Sectorului de Poliție Criva

Dacă intenționați sa călătoriți la munte, în Ucraina, zilele următoare, iată ce acte trebuie să prezentați la frontieră.

,,Trebuie să dețineți un certificat de vaccinare. Dacă nu aveți un certificat de vaccinare trebuie să aveți un test pentru covid.  Dacă deții un test covid, atunci pe partea ucraineană, ei ne obligă să stăm în carantină, apoi ulterior tot în aceeași zi putem efectua un test și la ei, și ulterior ne scot din regimul de carantină”, a mai adăugat  DAN LOGHIN, Șef Interimar a Sectorului de Poliție Criva

Cel puțin 700 de euro. Cam atât, în medie, preconizează să cheltuie o familie pentru un sejur la la Bukovel. Costul include pachetul all inclusive: cazare, mic dejun și restaurante. Distracțiile, precum schiatul sunt activități contracost.

,,Gen uitați-vă hotelul undeva iese la 250 de euro, plus schiatul sau nu știu ce activități vor mai fi, dar planific în jur de 700 de euro.

,,Ne place bucătăria lor, cum și ați menționat dumnevoastră anterior despre acest lucru, ne plac munții lor, apropo ei au ascensoare mult mai bune decât în România sau Bulgaria, ascensoare care te ridică în munți.  Pentru două persoane aproximativ 450 de euro ne costă vacanța în Bukovel. Ce ați luat cu dvs în vacanță? –Schiuri, haine, bani, dispoziție bună și oameni faini alături.

,,Pentru cinci zile am achitat 750 de euro.

,,Pentru combustibil am achitat 2000 de lei dus-întors, iar acolo v-om cheltui câte 1000 de grivne per zi, asta pentru că am cheltuit aceeași sumă și anii trecuți, așa că deja știm care sunt prețurile aproximative”, au spus oamenii.

Și stațiunile montane din Bulgaria și România sunt luate cu asalt de către moldoveni. Cele mai solicitate pensiuni din România sunt cele din Poiana Braşov, Sinaia şi Predeal. Aici, preţul pentru un sejur de cinci sau şapte zile, variază între 50 și 100 de euro pentru o zi.

Hotel Atrium Predeal – 500 RON

Hotel Royal Brașov – 489 RON

Hotel Sinaia – 305 RON

În stațiunea din Bansko sau Boroveț din Bulgaria, moldovenii vor trebui să scoată din buzunar tocmai 150€ per zi doar pentru cazare în hotel.

Bansko – 149€ pentru o zi de cazare

Hotel Borovets – 136 € pentru o zi de cazare în hotel

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata