NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Creatorii de măști din satul Dușmani, Glodeni au renunțat la ideea de a deschide un muzeu acasă

Până în acest an exportau mii de măști în Europa, dar pandemia de COVID-19 le-a dat totul peste cap. Vorbim despre familia Vădăvoi, creatorii de măști din satul Dușmani, raionul Glodeni care au rămas practic, fără surse de existență.


Foarte rău. Din martie avem (de lucru – notă red.) puțin de tot. Acum avem o comandă să o trimitem la sfârșit de lună. Salariul nostru a scăzut. Nu-i ceea ce a fost. Înainte aveam un salariu, acum e altul, a declarat Victor Vădăvoi.

Mai bine de șase ani, o parte din măștile Carnavalului de la Veneția erau confecționate în acest atelier. Meșterul nu disperă și spune că partenerii din Italia îl susțin cum pot, deși măștile s-au ieftinit.

Italienii m-au ajutat, mi-au dat puțini bani. Mi-au spus că și la ei e greu și mă ajută cu ce pot. Am întins-o și eu cum am putut. Acum, dacă a da Domnul, mergem mai departe și poate va apărea ceva (comenzi – notă red), a adăugat meșterul.

Tot din cauza coronavirusului, soții Vădăvoi au fost nevoiți să renunțe la ideea de a deschide acasă un muzeu, pentru a atrage mai mulți turiști în regiune.

Nu l-am deschis. Din cauza epidemiei (de coronavirus – notă red.) ne-am oprit. Am renunțat la ideea de muzeu. Scopul este să arătăm că la noi în țară se poate de făcut ceva frumos și să vadă toată lumea că noi nu trebuie să stăm cu mâinele în șold ci să facem ceva frumos în țară,  a spus Natalia Vădăvoi.

Soția meșterului spune că a fost nevoită să lucreze ca zilieră pentru a câștiga un ban.

Am rămas fără lucru. Suntem o familie, avem fiică care e studentă și ne vine foarte greu, dar n-avem încotro.  Părinții ne-au ajutat pentru că știu că nu lucrăm în prezent. Cât a fost sezonul, am mai fost pe deal la lucru, la porumb…peste tot unde a fost de lucru, a conchis soția meșterului.

Zilnic, soții Vădăvoi  pot produce până la o sută de măști, în funcție de dimensiuni și complexitatea lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata