NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Cred că ne au de proști!”. Cum arată noul pavaj retro din Bălți

Unii aleși locali, dar și locuitori, pun la îndoială calitatea pavajului nou din fața primăriei de Bălți. Ei cred că autoritățile mint că pavajul ar fi nou, deși proiectul implementat costă milioane de lei. De cealaltă parte, autoritățile au o explicație –lucrările sunt executate în stil retro.

„Nu-mi prea place, cea veche era mai bună. Nu înțeleg care a fost sensul acestei schimbări.”

 

„Să facă așa cum vor ei, dar pavajul vechi să-l pună unde nu este deloc. Vom avea acolo și dincolo. Parcă nu e de mare calitate, dar eu știu? Vizual e de nota 7.”

 

„Parcă pare calitativ. Trebuie de schimbat, de făcut frumos. În linii generale știu că așa arată stilul rustic. Eu nu iubesc așa stil, dar dacă așa a decis primăria noastră.”

 

„Nu sunt priceput în construcții, dar nu aș spune că este atât de rău”, au spus localnicii.

Consilierul local Serghei Gramma este deranjat de cum arată pavajul recent montat. El crede că acesta nu va rezista intemperiilor.

„Sunt sigur că, în scurt timp, va fi efectuată o expertiză care va arăta dacă pavajul este sau nu nou. Autoritățile spun că este pavaj retro, dar eu cred că doar ne au de proști”, a declarat Serghei Gramma, consilier municipal Bălți.

Totuși, autoritățile dau asigurări că pavajul este adus direct de la uzină, și nu este procurat la mâna a doua din România, așa cum se zvonește.

„În formula inițială, începând cu anul 2019, în proiect era precizat tipul de pavaj care va fi utilizat, în stil retro, precizat ca fiind unul învechit, dar asta nu înseamnă că este de mâna a doua. Producătorul acestui pavaj este unul dintre cei mai buni producători de pavaj din Moldova. Dacă în procesul de executare a lucrărilor, anumite porțiuni vor fi defectuoase, pavajul va fi înlocuit. Există certificat de calitate”, a răspuns Cristina Craevscia Derenova, consilier municipal Bălți.

„Este pavaj nou și suportă cheltuieli suplimentare pentru a o prelucra și a-i da un aspect istoric. Adică, pavajul nou, în mod intenționat este prelucrat pentru acest rezultat. Cu așa piatră va fi pavat tot centrul Chișinăului”, a menționat Ghenadie Șmulschi, viceprimar de Bălți.

Cât despre pavajul vechi, acesta va fi remontat în funcție de solicitările oamenilor și de starea plăcilor.

„În ceea ce privește pavajul vechi, acesta este depozitat la uzina de asfalt a DRCD și urmează să fie reutilizat în alte zone. Nu venim cu o decizie bătută-n cuie. Vom vedea care este cantitatea de pavaj bun care poate fi reutilizat”, a adăugat Cristina Craevscia Derenova.

Lucrările de renovare a Parcului Central și străzii Independenței au loc în cadrul proiectului „Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Bălți – Botoșani”. Conform proiectului, lucrările vor fi finisate până la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.

Valoarea proiectului este de 22 de milioane de lei, dintre care 14 sunt oferite de Uniunea Europeană, iar 8 milioane au fost alocate de Consiliul Municipal Bălți pentru a face față scumpirilor.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"