NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Creditul de 60 de milioane de lei pentru reparația drumurilor, aprobat cu dispute aprinse de consilierii locali din Bălți

Scandal la ședința Consiliului Municipal Bălți. Accesarea unui credit în valoare de 60 de milioane de lei pentru reparația drumurilor din oraș a stârnit dispute între consilieri. Aleșii locali din partea Partidului Socialiștilor s-au arătat sceptici la condițiile de accesare a împrumutului și au cerut timp pentru a analiza contractul minuțios.

Noi nu suntem împotrivă, dar vrem să știm cum va fi accesat acest credit, a declarat Iurie Prisacari, consilier municipal, PSRM.

Propun Partidului Socialiștilor, ca la următoarele alegeri, să nu uite să scrie în pliantele lor de promovare, accentuat, că au fost împotriva reparației drumurilor în Bălți. Atât, a spus un consilier municipal PN.

În același timp, majoritatea consilierilor locali au cerut ca decizia de accesarea a creditului să nu mai fie tărăgănată, de altfel, lucrările de reparație a drumurilor nu vor demara nici în acest an.

Dacă astăzi se face reparație de cinci milioane de lei, atât vom avea, nu 60 de milioane. Dacă ne vom gândi mult, nu vom începe reparația nici la anul, nici peste doi ani, a declarat Boris Marcoci, consilier municipal, PAS.

Vorbim despre asta deja de trei luni, dacă mai stăm să vorbim, vom repara drumurile la primăvara viitoare, a adăugat Nicolai Cornieț, consilier municipal, PN.

După mai multe controverse, creditul a fost aprobat cu votul a 19 consilieri din cei 27 prezenți la ședință.
Astfel, primăria va obține un împrumut de 60 de milioane de lei de la Mobiasbanca, cu rata dobânzii anuale de 7,35 la sută, pentru o perioadă de cinci ani. Edilul de Bălți a menționat că banii vor fi eliberați treptat, odată cu lucrările efectuate.

Noi nu împrumutăm 60 de milioane să îi ținem la noi, reparăm drumurile peste un an și plătim deja azi. Am făcut lucrările, am primit banii, am mai făcut, am mai primit, a declarat Renato Usatîi.

Renato Usatîi a adăugat că, în prezent, primăria nu poate accesa un credit mai avantajos de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Asta pentru că autoritățile au obținut deja de la BERD un împrumut pentru întreprinderea municipală „Direcția Troleibuze”.

Domnule, Burlacu, eu am discutat cu BERD-ul. Mi-au spus că vom putea negocia peste un an sau peste un an și jumătate, a adăugat primarul de Bălți.

Zilnic, negociem cu banca cu privire la acest împrumut. Încercăm ca condițiile de accesare a creditului să fie cât mai convenabile pentru municipiul Bălți, a declarat Vitalii Balan, șeful Direcției Juridice a primăriei Bălți.

Locuitorii din Bălți speră că banii împrumutați vor fi gestionați corect.

Dacă întradevăr acești bani vor fi alocați pentru reparația capitală a drumurilor, nu ca peste 5 ani să ne apucăm să astupăm gropile, atunci, posibil se merită. Probabil, este rațional să luăm acești bani.

Ați văzut ce drumuri avem la Bălți. Plătim impozite pentru mașină, dar nu e niciun sens.

Important ca ei să folosească acești bani pentru reparația drumurilor, dar dacă o să-i pună în buzunar atunci…Eu achit impozitul la mașină 1 100 de lei, poate chiar și mai mult. Eu nu socot cât cheltui, dacă aș calcula, mi-aș pune mașina în garaj și aș circula cu bicicleta, au spus oamenii.

În orașul Bălți sun 220 km de drum. Din creditul de 60 de milioane de lei, urmează să fie reparate arterele principale din oraș, dar și drumurile care se află într-o stare deplorabilă.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata