NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Creștinii din țară renovează Biserica „Sfânta Treime” de la Rudi, raionul Soroca. Cum arată lăcașul de pe vremea lui Ghica Vodă

La Mănăstirea Rudi din raionul Soroca istoria reînvie. Grație enoriașilor, biserica „Sfânta Treime”, construită pe acest loc acum aproape 250 de ani, își va recăpăta aspectul de odinioară. Lăcașul a fost zidit după anul 1777, în vechiul stil moldovenesc şi este unica de acest fel din Basarabia.

Biserica este în stil vechi moldovenesc. Așa biserici erau în perioada lui Ștefan cel Mare și este unica în Basarabia care se păstrează până în zilele noastre.

La început, mănăstirea a fost de călugări. De-a lungul timpului a avut parte de numeroase transformări, iar acum 20 de ani, a devenit mănăstire de maici.

Obștea monahală este de aproape 35 de viețuitoare, împreună cu maica stareță. Sunt mai multe tinere decât femei în vârstă.

Renovarea monumentului istoric a început în iunie anul trecut. Biserica era ruinată în proporție de aproape 80 la sută.

O restaurăm după proiect și după imaginile care s-au păstrat de altădată. Au fost legate rupturile din piatră, avem multe cornișe care lipsesc. Alături se construiește o biserică nouă, cea de iarnă, iar aceasta este biserica de vară.  Biserica de iarnă a fost construită până la etajul doi, urmează cupola și așa mai departe, a spus Jan Tărtăcuța, directorul unei firme de construcții.

La al treilea etaj tot reparăm pe etape, acolo trifoiurile sunt din piatră, primele etaje sunt din cretă. Elementele deteriorate le schimbăm cu altele noi, trebuie să fim atenți ca să nu deformăm ceva.

În apropiere de Mănăstirea Rudi descoperi locuri de o frumusețe rară, printre care „Farfuria turcului”, o peșteră, o cascadă, dar și Arcul Geodezic Struve,  monument inclus în lista UNESCO.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"