NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Criză de medicamente ucrainene în farmaciile din Bălți. Drumuri bătute în speranța de a cumpăra o ultimă cutie cu preparat

Din cauza războiului ruso-ucrainean, unele medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor din nordul Republicii Moldova. Preparatele fabricate în Ucraina, mai ales cele din orașul Harkov, care a fost intens bombardat de armata rusă, sunt aproape de negăsit. Oamenii sunt îngrijorați, fiind nevoiți să-și caute medicamentele necesare săptămâni la rând. Totodată, ei se tem că prețurile în farmacii ar putea să crească.


„Fiul meu avea nevoie de un medicament și tot abia am găsit prin cineva. „Omnadren”, aceste injecții deloc nu sunt în Moldova. Noi mereu doar din Ucraina le aducem. Iar acum în Ucraina nu ai cum să ajungi, război și e o mare problemă.”

„Am fost în toate farmaciile din jur, nu am găsit. Au spus că se poate înlocui, dar cine știe, dacă se poate sau nu, trebuie să consult medicul.”

„Pentru copii, știți, s-a dus soțul și n-a găsit și i-au dat alt medicament care nu i-a priit copilului și e foarte dificil.”

„Dacă am venit într-o singură farmacie, nu pot să iau toate medicamentele pe care mi le-a prescris medicul. Am fost nevoită să iau de la 2-3 farmacii.”

„Acum cu acest război în Ucraina, poate să nu fie prin farmacii, dar oricum se stăruie farmaciștii, fac tot posibilul și aduc medicamente”, spun oamenii.

Pentru a găsi un medicament, până nu demult accesibil, echipa NordNews.md a fost nevoită să treacă pe la 10 farmacii.

Reporteră: „Aveți „Ortofen”?”

Farmacistă: „Nu.”

Reporteră: „Aveți „Ortofen” cumva?”

Farmacistă: „Nu avem „Ortofen”, avem „Diclofenac”. „Ortofen” e un preparat ucrainean „Diclofenac” de 25 de mg. Dar pot să mă uit. Dacă este „Ortofen” undeva, mă uit și vă spun unde este.”

Reporteră: „Am rezervat două, ultimele două cutii.”

Farmacistă: „Nu, o cutiuță doar mai am de „Ortofen”. Cam criză da, cu acest preparat, dar sperăm că în curând o să fie. Îl mai inlocuim cu alte preparate, sfătuim alte preparate.”

Pavel Florea, directorul Centrului Medicilor de Familie din Bălți, susține că specialiștii în medicină sunt obligați prin lege să prescrie medicamente în funcție de substanța activă, fără a indica denumirea comercială a preparatului.

„În cazul când dispare un produs, spre exemplu, se înlocuiește cu alt produs cu altă denumire comercială care este importată în țară. Eu mă gândesc că pe piață o să apară alte produse noi, produse în Europa, care o să ne ajute să trecem de etapa asta”, spune Pavel Florea.

La farmacia din incinta departamentului Asistență Medicală Specializată de Ambulator (AMSA) ni s-a comunicat că nu există deficit de medicamente.

„Nu suferă aprovizionarea cu medicamente în farmacia din policlinică. Unicul moment care este că, uneori, un anumit medicament poate să lipsească 2-3 zile, dar la necesitate poate fi înlocuit cu alt medicament din aceeași grupă de medicamente”, spune Aliona Calistru, șefa Departament AMSA Spitalul Clinic Bălți.

Pe anul 2022, Spitalul Clinic Bălți a primit 22 de milioane de lei pentru procurarea medicamentelor. Anestezia, narcoticele, soluțiile perfuzabile și alte substanțe necesare pentru tratarea pacienților din staționar sunt aduse din Ucraina.

„Neavând un preparat, două, poți să-l schimbi, dar în caz dacă poate să apară un deficit de mai multe denumiri de medicamente, e foarte greu. Astăzi noi avem medicamente în staționar și o parte, aproape jumătate din ele, sunt procurate din Ucraina. Procurăm medicamente, să avem o rezervă de la 60 la 90 de zile”, spune Serghei Rotari, directorul Spitalului Clinic Bălți.

Amintim că războiul ruso-ucrainean a început acum trei luni, iar odată cu el, în mai multe țări, prețurile la diferite produse de consum au explodat.

1 Comentariu
  1. […] Din cauza războiului din Ucraina, unele medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor din nordul țării. Preparatele fabricate în Ucraina, mai ales cele din orașul Harkov, care a fost intens bombardat de armata rusă, sunt aproape de negăsit. Oamenii sunt nevoiți să caute medicamentele necesare săptămâni la rând și se tem că prețurile în farmacii ar putea să crească, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"