NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Criză de nuci! Punctele de colectare din Bălți nu au clienți

Miezul de nuci este la mare căutare la Bălți. Din cauza roadei mici din acest an, la punctele de colectare din piața centrală e liniște. Dacă în anii precedenți, vânzătorii făceau cozi, acum, cumpărătorii pot sta ore la rând fără a avea niciun client. Oamenii dau vina pe înghețuri și ploile cu grindină din acest an, care au afectat roada aproape în jumătate.

Nu este nucă, nu sunt cumpărători și așa mai departe.

Cumpărătorii spun că sunt gata să plătească până la 100 de lei pentru kilogram de miez de nucă de calitate.

Nu a rodit, pur și simplu nu au rodit nucii anul acesta.  Până când nu cumpărăm nimic, pentru că nici nu este, nu avem ce să cumpărăm, anul acesta deloc nu este.  Anul acesta este foarte puțină nucă, au fost ploi cu grindină, roadă nu-i anul acesta”, a spus un cumpărător.

Anul acesta este mult mai puțin miez în comparație cu anul trecut, în schimb, miezul este mai frumos, e mai alb, mai calitativ. Acest miez costă până la 100 de lei, iar acesta îl cumpărăm cu 20 de lei”, a spus alt cumpărător.

Oamenii Se plâng că, în acest an, nu vor reuși să strângă un ban grămadă. Nuci sunt puține, atât pe marginea drumurilor, cât și în livezi.

Recolta la nucă din acest an e neagră. Am și eu în sat livadă, a părinților mei, și nu prea este nucă. E puțină, dar ce să facem? Mergem înainte”, a spus o femeie.

Acasă la mine am zece copaci, dar nu am nuci. A fost bine, căldură și ploi au fost, dar ceva nu a ajuns. Știți cum se spune în sat, nu-i mană cerească”, a declarat un bărbat.

Sunt cam mici prețurile pentru că este mult de lucru până ajungi aici să faci un ban”, a menționat o vânzătoare.

79% din exporturile de nuci din Republica Moldova sunt orientate spre țările Uniunii Europene, iar principalele state importatoare sunt Franța, Germania, Olanda, România și Austria.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"