NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cu ajutorul Guvernului Germaniei o grădiniță din Dondușeni a devenit mai călduroasă

În loc de peliculă în geam s-au ales cu termopane de calitate, iar micuții nu mai sunt nevoiți să se îmbodolească pentru a nu simți frigul. Acum trei ani, grădinița creșă „Luceafărul” din orașul Dondușeni a devenit mult mai călduroasă grație Guvernului Germaniei, care a alocat instituției preșcolare aproape 1 400 000 lei. Pereții grădiniței au fost termoizolați, iar geamurile și acoperișul au fost schimbate.

„Pe când nu erau geamurile noi, toate geamurile vechi erau acoperite cu pelicule în interior. Și acestea forfăiau la fiecare bătaie de vânt. Dar de când s-a renovat, s-au pus geamuri termopan, căldura se menține mai mult și este mai bine și pentru copii și pentru cadrele didactice”, povestește Rodica Padnevici, educatoare

Grădinița a fost construită în anul 1982. Din lipsă de fonduri, aceasta ajunsese într-o stare deplorabilă. În urma lucrărilor de renovare, în instituție au fost create condiții optime pentru educația și dezvoltarea copiilor.

„În primul rând, în grădiniță a devenit mult mai cald. Copiii vin în timpul iernii și se pot dezbrăca în haine mai ușoare și este mai comod pentru a-și realiza activitățile fizice. Plus la aceasta, și luminozitatea este mai bună. Pe parcursul zilei are un impact foarte bun, deoarece geamurile sunt mai luminoase, nu este peliculă cum a fost și nu avem riscul să ne cadă geamurile în cap”, a spus Ala Rotaru, metodist.

„Termozolarea are un impact foarte mare și bun. În primul rând, s-au îmbunătățit condiițiile, a devenit mai confortabil și mai cald. Și părinții tot sunt mulțumiți de schimbările din grădinița noastră”, zice Ala Tărîță, educatoare.

Locuitorii sunt bucuroși de condițiile create pentru micuți.

„Este foarte bine reparată și este foarte cald. În grădiniță sunt tapete, geamurile sunt bune au fost schimbate după reparație. Da, pentru copii era important, acum este cald pentru ei. ”

„Este important să reparăm grădinița, asta este pentru copiii noștri, asta este viitorul Moldovei. Frumoasă, foarte frumoasă în comparație cu ce a fost, foarte frumos.”

După ce pereții grădiniței au fost izolați termic, au fost înregistrate și primele economii la bugetul instituției.

„Termoizolarea grădiniței a fost importantă, pentru că s-a făcut o economie foarte bună și în instituție este foarte cald. În fiecare grupă temperatura ajunge la 22 de grade. Desigur că am economisit și mulți bani. Părinții desigur că sunt foarte mulțumiți, deoarece aducând copiii la grădiniță, îi lasă în siguranță și în căldură”, a declarat Valentina Corostoschi, manager.

Grădinița a fost renovată cu suportul Germaniei, prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova care a alocat aproape 1, 4 milioane de lei. Administrația publică locală, dar și unii locuitori, au venit și eu cu contribuții. Astfel, investițiile totale au depășit suma de 2 milioane de lei.

Grădinița „Luceafărul” este dinanul 1982, ferestrele de atunci deja erau într-atât de uzate, încât păsările își făceau cuib în ele. În cadrul programului FISM, am depus o cerere unde am fost acceptați. Până la urmă Administrația Publică Locală a venit cu o contribuție de peste 600 mii de lei. Vreau să mulțumesc și cetățenilor care au venit și dumnealor cu o contribuție destul de bună, suma fiind de 50 mii de lei”, a adăugat Ivan Belciug, primar or. Dondușeni.

În prezent, grădinița „Luceafărul” din orașul Dondușeni este frecventată de 237 de copii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata