NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Cu Doamne ajută!” Primii medici din Bălți au fost imunizați cu succes

„Cu Domane ajută”, așa a început imunizarea angajaților medicali din Bălți. Astăzi, cele peste 600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite de România, cu suportul Uniunii Europene, au ajuns la Centrul de Sănătate Publică din municipiu. Medicii au îndemnat cu încredere oamenii să se vaccineze masiv împotriva maladiei nemiloase.

„Așteptăm vaccinul de mult timp, vedem că o lume întreagă deja se vaccinează și o face masiv. Vrem să fim și noi în rând cu toată lume, fiindcă aceasta este unica noastră salvare. Începem vaccinarea, șă avem succes și cu Domne ajută!”, a declarat Maria Neamțu, șefa Departamentului Pediatrie, SCB

Primii trei medici vaccinați sunt angajați ai Spitaluiui Clinic din  Bălți. Aceștia au îndemnat oamenii să nu le fie frică de imunizare.

„Totul este bine, absolut nicio emoție, totul va fi bine, cu atât mai mult că am făcut COVID-ul și știu ce înseamnă asta. Plus la toate, noi tratăm pacienții și știm prin ce trec ei. Vă rugăm să transmiteți populației să nu-i fie frică de vaccin, nu contează producătorul, contează imunizarea”, a spus medicul Serghei Pcela.

„Sunt foarte bucuroasă că am ajuns în această zi și am primit vaccinul. Activez în secția de terapie intensivă, am suportat personal această boală, este foarte strașnic, de aceea, îi îndemn pe toți să se vaccineze”, a spus Alina Severin, asistentă superioară.

„Sunt bine, sper și eu să fac un pas în lupta împotriva COVID-ului. Am fost printre primii care s-ai încris pe lista pentru vaccinare”, a declarat Serghei Țîcu, medic.

Lotul de vaccin donat de România pentru municipiul Bălți va asiguira imunizarea medicilor din prima linie.

„Avem posibilitatea să vaccinăm toți lucrătorii medicali din prima linie, mai exact Unitatea primirii de urgență, Centrul COVID, Secțiile de ATI, adica zonele unde pericolul de contaminare este cel mai mare.”

În total pentru nordul republicii au fost repartizate 900 de doze, 610 de doze pentru Bălți, 80 pentru Glodeni, 80 pentru Fălești, 50 pentru Rîșcani și 80 pentru raionul Sîngerei.

„Vârsta recomandată pentru vaccinare este de la 18 ani în sus. Acest vaccin se face în două etape, dacă după administrarea primei doze apare o reacție adverză, cea de a doua doză nu se mai administrează. Toată informația referitoare la vaccinare va fi întrodusă într-un registru electronic online și se va elibera un certificat”, a declarat Elena Tureac, șefa departamentului de boli infecțioase, CSP Bălți 

La fiecare punc de vaccinare, zilnic, vor fi imunizate minim câte 10 persoane. Vaccinarea este interzisă pentru persoanele alergice la produsele din măsline.

„Dacă e să ne referim la experiența colegilor de peste Prut, ei sunt mult mai înainte la capitolul vaccinării a cadrelor medicale. Statistic, rata de contaminare a cadrelor medicale a scăzut cu 90% după ce a început procesul de imunizare. Avem mai multe puncte de vaccinare, pentru a putea în timp maxim posilîbil cadrele medicale să-și primească doza de protecție”, a spus vicedirectorul SCB, Ala Condrea. 

În total, România a donat Republicii Moldova  21 600 doze  de vaccin AstraZeneca. Livrarea vaccinului a fost posibilă datorită sprijinului acordat prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"