NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cu mașina la poartă și cu sufletu-n Rai. Președintele raionul Edineț folosește automobilul de serviciu în scopuri personale

Președintele consiliului raionul Edineț, Nicolai Melnic folosește mașina de serviciu în scopuri personale. Alesul local, care este și pălămarul bisericii „Sfîntul Mare Mucenic Dumitru, Izvorîtorul de Mir”, din orașul Cupcini, se deplasează la și de la muncă cu automobilul de serviciu, o mașină de lux, marca Volkswagen model Passat CC R-LINE, anul fabricației 2016. Valoarea bijuteriei pe patru roți  se ridică până la  25 de mii de euro. Deși, Legea Alesului Local prevede expres: “ În exercitarea mandatului, alesul local are dreptul, în raza unităţii administrativ-teritoriale respective, la călătorie gratuită în transportul public terestru, cu excepţia taximetrelor şi a transportului privat.”


Nicolai Melnic a fost surprins de  jurnaliștii NordNews, lângă propria casă  din orașul Cupcini, în această dimineață, în timp ce urca în automobilul de serviciu. Ajuns în fața Consiliului Raional Edineț, alesul local a refuzat să răspundă punctual la întrebări.

– Domnule Melnic de ce folosiți mașina de serviciu în scopuri personale? – Care mașină de serviciu? – Acest Volkswagen Passat. – Considerați că e normal că vă deplasați de la domiciliu până la serviciu cu mașina de serviciu? Domnule Melnic ne oferiți un comentariu? – Sunați din timp dacă vreți să vorbiți (cu mine). – Ne răspundeți la întrebare, de ce folosiți mașina de serviciu în scopuri personale? 

După încercări repetate de a obține un comentariu de la șeful raionului, paza a îngrădit accesul ziariștilor în clădirea Consiliului Raional Edineț.

– Nu trebuie de intrat băieți. – De ce nu avem acces? – Pentru ce să intrați? – Domnul Melnic este un fucționar public, iar informația pe care o solicităm este de interes public. De ce nu avem acces la un fucționar public? – La care persoană? – La Nicolai Melnic. – Sunați-l. Dacă îmi va da comanda (că aveți dreptul) să intrați în clădire ( consiliul raional Edineț), atunci poftim. 

Am încercat să-l contactăm telefonic pe Nicolai Melnic, dar fără succes.

Locuitorii din Edineț condamnă năravurile proaste ale slugilor poporului.

Această practică nu vine de la Nicolai Melnic, ea vine de sus, de la Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Ion Chicu. Dacă șefii statului ar fi oferi un exemplu, să se deplaseze de la locul de domiciliu la serviciu cu transportul public, cred că și ceilalți ar respecta acest lucru. Dar așa, știți proverbul “Peștele de la cap se strică”. 

Desigur că nu e normal.

N-ar trebui să fie așa ceva. Cum să o folosească (în scop personal)?! La serviciu cu mașina de serviciu, dar acasă cu bicicleta. Trebuie să fie o ordine oarecare.

 Nu vă pot spune nimic, mai am de trăit în acest oraș. Nu e corect, la noi în țară sunt multe lucruri greșite, iar din acest motiv multă lume pleacă.

N-ar trebui să fie așa ceva. Cum să o folosească (în scop personal)?! La serviciu cu mașina de serviciu, dar acasă cu bicicleta. Trebuie să fie o ordine oarecare. 

Trebuie amendat și luat măsuri în acest sens. – Este aduc încă și de acasă? Este un lucru rău. 

Pe lângă faptul că este președinte de raion, Nicolai Melnic slujește și la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dumitru, Izvorâtorul de Mir” din Cupcini, în calitate de pălămar.

Poziția mea ca părinte este că orice om dacă ocupă vreo funcție, trebuie să se folosească de premisele pe care le are de la stat. – Dar nu în scopuri personale? – Eu nu cred că acesta este un scop personal. Socot că el singur își determină care este scop personal, iar care este de stat. Este deja de competența acestuia.

Nu-i creștinește și nici după lege nu se permite așa ceva. Se cheltuie banii publici. 

Cred că pentru asta există și o lege. Din păcate trăim într-o țară unde avem lege “bună” care funcționează nu pentru toți oamenii. 

Nu-i creștinește și nici după lege nu se permite așa ceva.  Se cheltuie banii publici. 

E de la mine din sat, dar nu-l stimez deloc. Eu socot că el nu-i la locul potrivit, dar.. 

Potrivit juristului “Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI”., Diana Grosu, Nicolai Melnic ar fi încălcat un șir de prevederi din Codul Penal.

În R. Moldova se întâmplă foarte des ca persoanele publice să folosească mașina, combustibilul, care sunt plătite din banii publici, în interes personal. Sunt fapte care merită a fi pedepsite pentru că se delapidează banul public. Aceste fapte pot fi încadrate chiar în cadrul Codului Penal. Trebuie să fie investigate toate circumstanțele.

De asemenea, Nicolai Melnic ar putea fi investigat și de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în baza Legii cu privire la conflictul de interese, pentru folosirea directă sau indirectă a bunurilor publice în scopuri și interese personale.

Nicolai Melnic a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Raional Edineț în toamna anului trecut, fiind propus de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, formațiune din care face parte.

VIDEO | Șeful raionului Fălești “confundă” mașina de serviciu cu cea personală

4 Comentarii
  1. Ion spune

    Omul nu a folosit masina in folosul lui sa mearga la cumparaturi sau in alte locuri are tot dreptul sa mearga de la lucru acasa si inveres el nusi face interesele lui personale

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"