NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cu pavaj și benzi tactile. „Anticafeneaua” din Bălți a devenit mai accesibilă pentru persoanele cu nevoi speciale

Persoanele cu nevoi speciale au acces nelimitat la serviciile gratuite ale „Anticafenelei” din cadrul Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret din Bălți (CRAT), care și-a redeschis ușile după renovare. Pavajul și benzile tactile, dar și rampa nou construită vor ajuta tinerii cu deficiențe de văz și cele locomotorii să devină membrii activi ai centrului.


Lucrările de construcție și amenajare au început în luna ianuarie a acestui an și se cifrează la 50 de mii de dolari.

„Am avut persoane care au venit și au vrut să intre, au vrut să preia un serviciu pe care îl livrăm aici, dar nu am avut până anul acesta rampa de afară, care urma să accesibilizeze instituția pentru persoane care sunt în scaune cu rotile, și atunci a fost destul de dificil să le oferim acest spațiu”, povestește Nonna Mihalcean, directoarea Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret, Bălți.

Grație pavajului tactil, persoanele cu deficiențe de văz vor găsi cu ușurință intrarea în centru.

„Au fost amplasate bare pe tot teritoriu de afară până înăuntru. Pe trotuar au fost amplasate anumite cărămizi care ajută persoanele nevăzătoare. În interior, la fel, sunt amplasate niște forme de silicon, care ajută persoanele nevăzătoare să se deplaseze în spațiu. Este foarte bine, pentru că spațiul este adaptat nu doar pentru sala de activități, dar și bucătărie, baie și alte nevoi”, povestește Cristina Jitaru, coordonatoarea Serviciului de Orientare Vocațională, „Anticafenea” Bălți.

Tinerii se bucură că centrul a devenit mai accesibil și mai amenajat.

„Au făcut asta că centrul să fie accesibil pentru toți.”

„Mă bucur foarte mult că au făcut aceste oportunități pentru aceste persoane, pentru că și ele pot fi capabile să vină aici, să cunoască persoane noi, activități noi, să se distreze în rând cu noi.”

„Dacă au niște dezabilități, ei pot intra și se vor simți confortabil.”

„Și noi ca tineri, ca adolescenți, îi vom susține în asta și ne vom bucura să fie în rândurile noastre”, spun adolescenții.

Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret din Bălți este unul din cele cinci centre de tineret raionale accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități. Proiectul a fost implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Populație în cadrul programului „Fondul comun pentru dezvoltarea Centrelor de tineret şi sporirea participării şi implicării civice a tinerilor din Republica Moldova”, finanțat de Ministerul Educației și Cercetării, Guvernul Elveției și UNFPA Moldova.

„Ne-am propus ca fiecare tânăr, care vrea să acceseze serviciile și programele centrelor de tineret, să poată beneficia fără limete, fără bariere de aceste servicii și activități de tineret. Sper că în mai multe raioane vom avea parte de astfel de renovări”, spune Irina Drăguțanu, coordonatoare comunicare, UNFPA Moldova.

Nu doar tinerii care vizitează centrul, dar și oamenii care locuiesc în preajmă se bucură de noile condiții create.

„Da, foarte comod. Iată, eu vin cu nepotul aici și ne plimbăm cu bicicleta. Aici înainte a fost întuneric, asfaltul deteriorat. Eu și nepotul meu venim zilnic și profităm de acestă frumusețe.”

„Au făcut o frumusețe pentru noi, pentru copii, pentru nepoți”, spun oamenii.

Programul a finanțat cu circa 200 de mii de dolari renovarea și reutilarea centrelor de tineret în cinci raioane: Nisporeni, Criuleni, Orhei, Soroca și Bălți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"