NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cu suportul UE, în orașul Fălești va fi construit monumentul ,,Kilometrul 0”

În orașul Fălești va fi construit monumentul ,,Kilometrul 0”. Acesta va fi amplasat în centrul localității, lângă muzeul în aer liber. Inițiativa aparține tinerilor care vor ca orașul lor de baștină să fie amenajat și atractiv pentru turiști.

„ Analizând situația am ajuns la concluzia că ar fi oportun să ridicăm un monument similar celor pe care le vedem în toate capitalele și orașele mari de pe continentul Europa. Am decis să fim și noi un oraș modern, să facem monumentul ,,Kilometrul 0””, a afirmat primarul orașului.

Apariția obiectului arhitectural va fi posibilă grație implementării proiectului  „Împreună pentru buna guvernarea si bugetare participativă”, finanțat de Uniunea Europeana prin Proiectul EU4Accountability.

„Putem spune că am dat un start reușit la activitățile proiectului, un obiectiv aparte este crearea de parteneriat între administrația publică locală cu societatea civilă, în scopul sporirii responsabilității sociale a factorilor de decizie a cetățenilor pentru schimbarea pe care toți o dorim în comunitățile noastre. Proiectul are o valoare de 25 de mii de euro și va fi implimentat timp de 14 luni”, a declarat Victor Cimpoeș

Monumentul va indica direcțiile către marele orașe ale lumii sau către cele din Republica Moldova.

„Acesta este locul unde ne dorim să amenajăm o zonă de agrement și să instalăm monumnetul propriu-zis. Totuși, noi o să venim în fața cetățenilor cu propunerea acestei variante a monumentului. Va fi un monument de 2,5 metri înălțime, lățimea de un metru, jos va fi asamblat un cerc cu raza de un metru, unde vor fi indicate direcțiile către orașele din Republica Moldova sau din marele orașe ale lumii”, a mai adăugat primarul.

Proiectul este implementat de Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” în parteneriat cu Consiliul raional și primăria orașului Fălești.

„Cred că monumentele întotdeauna au o importanță istorică foarte mare. În istorografia orașului nostru sunt multe monumente care, cu părere de rău, au dispărut. Eu cred că va fi un eveniment foarte important. Mă bucur că în orașul meu va fi încă un loc de vizitat, locuri istorice frumoase despre care vom putea să povestim urmașilor noștri.”

Acum pentru prima dată văd aproximativ cum ar putea arăta acest monument. Îmi place, este original și mă bucur când apar lucruri sau chestii de genul dat. E un lucru frumos care bucură ochiul prin amenajare și o să se bucure nu numai tinerii, dar și toți cetățenii din orașul Fălești.”

„Ne dorim să fie schimbări, orașul să fie mai frumos și tinerii să revină acasă”, au spus locuitorii orașului.

Tot grație finanțării europene, orașul Fălești și-a reabilitat și extins rețeaua de apeduct. Investițiile se cifrează la peste 1,6 milioane de euro.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"