VIDEO | Cum a fost numit orașul Bălți la lansarea cărții „Omul izgonit de ceasuri”

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Omul izgonit de ceasuri”, o carte semnată de scriitorul Nicolae Spătaru a fost prezentată publicului bălțean. Lansarea a fost însoțită de un recital de poezii susținut de Virgil Botnaru, tânăr poet și prozator, absolvent al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.


Prietenie, dragoste, ură, trădare. Temele abordate în volumul „Omul izgonit de ceasuri” au trezit curiozitatea elevilor Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți.

„Am descoperit în acest nuvele și comedie, și filozofie, și dramă. Orice persoană poată să-și facă niște concluzii, să învețe ceva pentru viitorul său, pentru viața sa.”

„Am aflat că lumea fanteziei are un spectru mult mai larg decât cel văzut de mine, am rămas impresionată de nuvelele adunate în această carte,” au spus elevii.

Cartea „Omul izgonit de ceasuri”, a apărut la editura Junimea din Iași și include 7 povestiri.

„Un titlu extrem de inspirat și care dă titlul uneia dintre cele mai reușite nuvele, prins într-un colaj de șapte nuvele. Tușe extrem de concentrate, insinuante, cu această glisare, care caracterizează deja stilul lui Nicolae Spătaru, între ludic, ironic, cu un ochi extrem de antrenat, asupra observării mentalului colectiv,” a spus Diana Vrabie, critic literar.

Cartea a fost deja lansată la Iași și la Chișinău. Volumul este despre noi, adică despre oamenii de azi, spune autorul.

„Întotdeauna apreciez aceste întâlniri cu cititorii pentru că ele îmi alimentează imaginația și contribuie la procesul de lucru al scriitorului. Mi-aș dori foarte mult ca cititorii, după ce termină cartea să mai trăiască o zi-două cu ea,” susține Nicolae Spătaru.

Iar Virgil Botnaru a cucerit publicul cu poezii despre adevărurile existențiale. Tânărul autor a dedicat și un poem orașului Bălți.

„Orașul Bălți este un animal care se preface că doarme, nemilos, ca o pungă de platic pentru gunoi, te seduce cu câteva cafenele bune, cu o stradă pietonală, două-trei parcuri, femei liniștite cu părul proaspăt vopsit și niște vânzători de la piața din centru pe care trebuie să-i cunoști.”

„M-a bucurat invitația domnului Moraru, să vin la Bălți, să susțin acest recital. La Bălți mă simt ca acasă și Bălțiul înseamnă pentru mine un fel de „acasă” al formării mele,” a spus Virgil Botnaru.

„În cazul lui Virgil Botnaru este o poezie foarte interesantă, pe care am numit-o un fel de poetică a asfaltului, pentru că abordează ceea ce numesc peisajele și oamenii din peisajul citadin, o lume pe care o vedem zilnic, cu problemele, cu complexele, cu speranțele, cu această speranță de a supraviețui într-o tranziție, ” a spus scriitorul Anatol Moraru.

Nicolae Spătaru a editat până în prezent opt volume de poezie, unul de publicistică și două cărți de proză scurtă, iar Virgil Botnaru are în palamares două volume de versuri – Return to Innocence și schimbare de altitudine, cărți pentru care a primit, în 2014, Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar în 2017 Premiul Național pentru Tineret.

 

leave a reply