NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cum energia verde a ajuns la Sîngerei

Un antreprenor din orașul Sîngerei optează pentru energia verde și propune și celorlalți locuitori să procedeze la fel. Ideea a apărut acum patru ani, când Alexandru Gorodenschi și-a instalat pe acoperișul casei șase baterii solare. Cea mai mare intalație a montat-o acum trei săptămâni, la o testare auto din oraș.

Am început cu banii pe care îi aveam economisiți, m-am plimbat mult cu mașina prin toată țara și mă opream la benzinării și unele întreprinderi și le propuneam. Le recomandam sistemele fotovoltaice de la cele mai mici, la cele mai mari, Alexandru Gorodenschi, antreprenor.

Unul din clienții săi este Vasile Cosovan, care a dorit să reducă din cheltuielile la energia electrică.

Este foarte greu să convingi pentru că multă lume a văzut instalațiile acestea în Europa, dar nu sunt la curent cu posibilitățile acestor sisteme.

Instalația este însoțită de un invertor de ultimă generație, care poate fi monitorizat de la distanță, cu ajutorul unui gadget și o aplicație specială. Valoarea totală a investițiilor este de aproape 25 de mii de EURO.

Am știut că el se ocupă aici în teritoriu cu bateriile solare, am vorbit cu el și mi-a spus cam cât va costa și am căutat sursele de finanțare. O parte le-am pus eu, iar o parte am câștigat un proiect de la ODIM și am făcut să avem energie suficientă, Vasile Cosovan, administratorul testării auto.

Proprietarul testării auto spune că panourile fotovoltaice au generat primele economii la energia electrică. Mai mult, surplusul de electricitate este vândut distribuitorului de Energie Electrică Red Nord.

Foarte mult m-a ajutat. Plăteam lunat în jur la 6-7 mii de lei pentru energia electrică. Le-am instalat acum două săptămâni, dar deja am observat că este mai ieftin în jumătate și sper că dacă vom lucra zi de zi, cheltuielile vor coborî la zero

Pe zi, instalația poate produce, cumulativ, peste 100 de kw.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"