NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cum să ne protejăm de caniculă. Sfatul medicului

Canicula provoacă tuturor persoanelor un disconfort greu de suportat. Respirăm cu dificultate, nu eliminăm căldura în exces din corp şi fiecare organ în parte are de suferit, deoarece organismul nostru nu are timp să se adapteze schimbărilor vremii. În același timp, sunt categorii de cetățeni care se supun unor riscuri mai mari. Care sunt aceste persoane, care sunt simptomele unei insolații și cum ne protejăm de caniculă aflăm de la medicul de familie, Paulina Pelevaniuc.

Unui risc major în această perioadă sunt supuse persoanele în vârstă, copiii sub 4 ani, persoanele care suferă de boli cronice,  îndeosebi cele ale sistemului cardio-vascular și respirator. De asemenea, sunt expuse unui pericol persoanele care lucrează pe teritorii deschise și astfel se expun razelor solare fără măsuri de protecție și în intervale de timp nerecomandate.
Din cauza insolației apar simptome precum dureri de cap, senzaţie de vomă, creşterea temperaturii corpului. Medicul Paulina Pelevaniuc ne-a povestit ce pași ar trebui să interprindem pentru a oferi primul ajutor unei persoane care a  devenit victimă a caniculei.
,, În caz că sunteți undeva în oraș și a-ți văzut că un om se simte rău din cauza caniculei încercați să-l duceți la umbră sau într-o încăpere răcoroasă, persoana afectată va fi aşezată în poziţia culcat, capul trebuie să fie un pic ridicat, apoi aceasta trebuie să consume cât mai multă apă și încercați să aplicați comprese pe abdomen și gât. Ulterior, chemați o ambulanță. „, a declarat Paulina Pelevaniuc.
Pentru a nu deveni victimă a caniculei, programați-vă ieșirile în oraș până la ora 10:00 dimineața și după 17:00 seara. În caz că aveți careva treburi urgente, urmează câțiva pași simpli care te vor apăra de efectele temperaturilor ridicate.
,,În cazul respectiv alegeți haine de culori deschise, de dorit din țesături naturale. Acestea ar trebui să acopere mâinile și gâtul. Nu uitați să puneți o pălărie pe cap și ochelari pe ochi, îndeosebi copiii și cei mai în vârstă. Neapărat trebuie să aveți cu voi o sticlă de apă, care vă va stinge setea, dar și vă va putea răcori și corpul. Importante sunt și produsele cu protecție solară care nu trebuie să lipsească din casele dumneavoastră. Când mergeți prin oraș, alegeți zonele umbroase. Este nevoie să țineți cont și de temperatura în încăperi. Acestea trebuiesc cât mai des aerisite”, susține medicul.
Pentru cei care vor avea nevoie de ajutor medical în zilele de caniculă, în Bălți au fost instalate 2 corturi anticaniculă. Primul cort este amplasat în centrul orașului, pe piața ,,Vasile Alecsandri”, iar al doilea – pe strada Ștefan cel Mare, în apropiere de autogară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata