NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cupa menstruală – un subiect tabu pentru femeile din nordul R. Moldova

Cupa menstruală, care înlocuiește clasicele tampoane și absorbante, este o metodă confortabilă, economă și ecologică de igienă pentru reprezentantele sexului frumos. Însă multe femei din Republica Moldova nici nu știu de existența acesteia. La Bălți, de exemplu, cupele menstruale sunt vândute într-o singură rețea farmaceutică. Asta, deși ginecologii le recomandă ca cea mai bună alternativă, pentru că nu dereglează microflora vaginală.


„Cupa menstruală este un produs efectuat din silicon medicinal, care prezintă o substanță pur ecologică, nonalergică, adică nu provoacă reacții alergice, este ușor de utilizat, foarte confortabil. Nu se simte, practic. Este perfect pentru femeile care fac sport, înot”, spune Natalia Cozarevici, medic obstetrician-ginecolog.

Medicii spun că beneficii sunt multe, iar contraindicații puține. Înainte de utilizare, cupa menstruală se fierbe 5-10 minute. După răcire, este introdusă cu grijă în vagin.

„Deci este alcătuită din două părți. Partea distală, de care noi o întroducem și o fixăm și o eliberăm. Și însăși cupa, care acumulează sângele menstrual”, adaugă Natalia Cozarevici.

La o farmacie din Bălți, o cupă menstruală costă între 300 și 600 de lei. De obicei, clientele sunt femei tinere, susțin farmaciștii.

„Cel mai mare avantaj este sănătatea femeii. Sunt preparate ecologice, care pot fi folosite pe parcusul mai multor ani. Plus, este și economic. Și, în primul rând, este confortabil, confortul în exploatare”, spune farmacista.

Unele femei din Bălți recunosc că nu știu, măcar, ce înseamnă o cupă menstruală. Altora le este frică de necunoscut.

„Cupa menstruală? Nici nu știu. Nu, nu am auzit”.

„N-am auzit”.

„Nu, nu am încercat, dar îmi doresc foarte mult. Mă gândesc de unde să cumpăr, de unde să achiziționez la noi. Ar fi excelent dacă ar fi mai multă informație despre asta în țara noastră”.

„M-am deprins, știți cum, cu alte soluții și deja… Am auzit, cunosc, dar, parcă, mi-e frică”.

„Mai des am întâlnit-o în mediul online, dar nu am folosit-o”.

„Mi se pare că e comod”.

„Necunoscutul, de obicei, ne sperie. Deci cred că asta este problema. Adică de ce n-am încercat”.

„Am văzut, am atins. În principiu, o chestie destul de comodă”, spun femeile.

Am întâlnit și femei care demult au renunțat la absorbante și tampoane.

„E un produs foarte eficient. Îl utilizez deja de 5 ani. Confortul constă în faptul că dimineața introduce cupa, iar seara o golești. Nu există niciun disconfort, asemănător celui provocat de tampoane, nu există miros neplăcut, nu te temi de pete, căci ea funcționează pe baza de vacuum și se ține fără probleme, fie faci gimnastică, fie sari, fie alergi”, spune o femeie.

Cupele menstruale sunt de diferite mărimi. În țara noastră, acestea pot fi procurate mai mult online, la prețuri mult mai accesibile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"