NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Datorită vaccinării, la Bălți, numărul cazurilor grave de COVID-19 este în scădere

În perioada sărbătorilor de iarnă, la Bălți, pandemia bate în retragere. La spital ajung tot mai puține persoane în stare gravă și critică. În ultimele luni, numărul de paturi ocupate la Spitalul Clinic Bălți a scăzut cu 60%. Medicii susțin că această scădere se datorează vaccinării populației. Azi, la Spitalul din Bălți, au fost internate 104 persoane, dintre care 12 copii.


Unii oameni nu conștientizează faptul că sunt infectați.

„Din păcate, pacienții vin tardiv, vin după a șaptea, a opta, a noua, chiar a zecea zi de boală, tratată la domiciliu. Aceștia sunt pacienți care au avut anterior un regim liber de viață, care au frecventat magazinele, care au frecventat marketurile, care au mers în ospeție, care s-au văzut cu cei apropiați și cei dragi”, spune Ala Condrea, vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți.

La spital ajung doar cei în stare gravă și extrem de gravă. În ultima perioadă, printre aceștia nu a fost nicio persoană vaccinată.

În majoritatea cazurilor, și complicațiile post-Covid sunt foarte serioase.

„Rămân oamenii fără mâini, fără picioare, din cauza amputației și a trombozelor severe care le lasă ca consecință Covid-ul. Este mai simplu să administrezi o injecție, ulterior și a doua, și să duci o viață normală, să fii sigur că trăiești, te bucuri de viață, rămâi în anturajul celor dragi, decât să mergi la risc, să te infectezi și să mori”, susține Ala Condrea.

Datorită vaccinării, și numărul pacienților care necesită îngrijiri în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă s-a micșorat considerabil.

„În dependență de vaccin, noi avem perioada, când putem să ne revaccinăm, chiar și booster-ul să-l facem. Asta e perioada de la două luni de zile, până la șase luni de zile. Pacienții vaccinați sunt în riscul de a se infecta și reînfecta. Dar toate formele sunt formele medii și ușoare. Pacienții vaccinați care, totuși, ajung într-o stare gravă și necesită tratament în secțiile de ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) sunt pacienții care au mai multe patologii concomitente”, afirmă Vladimir Pascaru, șeful Secției de Terapie la Spitalul Clinic Bălți.

Medicii atenționează că și cei mici sunt vulnerabilli în fața bolii și-i îndeamnă în continuare pe cetățeni să-și vaccineze copiii.

„Vaccinarea copiilor de la 12 ani este o necesitate la moment, deoarece copiii fac aceleași forme de Covid, ca și adulții. Iar complicațiile post-Covidului sunt destul de drastice, inclusiv și la copii”, susține Ala Condrea.

O parte din bălțeni s-a imunizat deja împotriva COVID-19, unii chiar și cu a treia doză.

Femeie: „Noi ne-am vaccinat. Trebuie să ne vaccinăm, trebuie, cu ce este, ca să fim sănătoși.”

Reporteră: „A treia doză deja ați primit-o?”

Femeie: „Am primit-o, da, ne-am vaccinat.

„Două vaccinuri avem, Pfizer.

„Sunt vaccinată. Dar vorba e între aceea că trebuie fiecare să răspundă de sănătatea lui și atunci el îl protejează și pe altul.

„Eu m-am dus, m-am vaccinat și gata. Care e problema?”, spun oamenii.

Alții însă, refuză să se vaccineze, din diverse motive.

„Eu sunt contra, contra la tot.”

„Nu știu. Versiunea este că nu este apărare 100% împotriva virusului, așadar nu are rost să te vaccinezi. Eu așa cred. Încă nu am suferit de această boală. Cred că nu este atât de contagioasă, pe cât se spune.”

O nouă variantă de Coronavirus a fost descoperită recent în Franța. Aceasta manifestă 46 de mutații și ar putea fi mult mai contagioasă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"