NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De la Cernăuți la Iași…pe jos. În Drumul Crucii, doi pelerini au făcut un popas la Bălți

Doi pelerini au pornit în Drumul Crucii pe jos, de la Cernăuți până la Iași, unde vor să ajungă de Sărbătoarea Sfânta Parascheva, marcată pe 27 octombrie. Astăzi, aceștia au făcut un popas la Bălți. Pentru a ajunge la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din laşi, bărbații trebuie să meargă 250 de kilometri. Pe parcursul întregului drum, pelerinii cântă și citesc rugăciuni.

Vasile și Victor au parcurs deja aproape 200 de kilometri. Bărbații spun că trebuie să ajungă la Iași, unde va fi oficiată o slujbă în cinstea Sfintei Parascheva. Pelerinajul a fost blagoslovit de către Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei Onufrie.

 „Noi venim de la Cernăuți până la Preacuvioasa Parascheva din Iași. În Drumul Crucii anul acesta avem al șaselea an

Vasile are 58 de ani. Vârsta nu l-a împiedicat să pornească pe jos la un drum atât de lung. O face deja pentru al șaselea an consecutiv.

 „Noi acest Drum al Crucii îl facem în cinstea Sfintei Parascheva pentru ca oamenii să vadă și să se poată adresa la ea cu rugăciune, pentru ca ea să ne ajute și să se roage pentru noi, pentru că noi ne îndepărtăm de Dumnezeu, a spus bărbatul.

Pelerinii au mers deja cinci zile. Nopțile le petrec la oamenii de bună credință, care acceptă să-i adăpostească.

 „Noi am ieșit duminică de la Cernăuți, am trecut vama și asta deja este a cincea zi când mergem prin Moldova.  Cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă totul va fi bine, ne vom opri la Bălți, apoi la Fălești și deja în ziua a șaptea vom ajunge la Iași, a mai spus Vasile.

Slujitorii bisericii spun că pornesc la drum de la ora cinci dimineața. Deși călătoria este lungă și obositoare, pelerinii o fac din dragoste față de Dumnezeu.

 „Aceasta se face cu muncă, nu cu mașina sau avionul, doar prin muncă și cu picioarele. Dacă mergi cu mașina, nu te observă nimeni, nu știe unde mergi, dar aici, pentru a arăta duhul Preasfințitei, trebuie să mergi pe jos, mai adaugă pelerinul.

Credincioșii spun că ar dori să fie însoțiți de mai multă lume pentru a putea cultiva în sufletele tuturor oamenilor dragostea de Dumnezeu.

 „Putem să ieșim la orele patru cinci,  pentru a parcurge mai mult de dimineață, pe urmă este mai greu. Oamenii trebuie numaidecât să se alăture și să ducă slava Domnului, împreună colegial, spune Victor.

Oamenii care îi observă și cred în Dumnezeu, transmit pelerinilor foi cu numele celor dragi, pentru ca aceștia să se roage de sănătatea și bunăstarea lor.

 „Este foarte interesant, iar credința este mai presus decât toate. Este foarte bine ceea ce fac ei. Trebuie să ai putere. Sunt credincioși, trebuie să fie susținuți

Pelerinii urmează să ajungă la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din laşi, sâmbătă, 23 octombrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata