NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De la Davos la Dondușeni. Maia Sandu a discutat cu localnicii despre indexarea cu 14,1% a pensiilor

După vizita de la Davos, Maia Sandu a decis să revină la discuțiile cu cetățenii. De această dată, președintele R. Moldova a ales să viziteze satul Țaul din raionul Dondușeni, unde vor fi implementate două proiecte de infrastrucută în cadrul Programului „Satul European”. Unii au întâlnit-o cu laude, iar alții cu reproșuri în legătură cu indexarea pensiilor cu doar 14%.

„Eu nu am nimic împotriva Maiei Sandu. Bravo ei! Eu o susțin.”

„E complicat pentru că prețurile sunt ridicate. Cândva nu aveam așa pensii.”

„E puțin 14% pentru că totul s-a scumpit. Dacă era cum au promis să majoreze cu 30%…”

„Ce să facem? Cu cine să ne batem? Vedeți că e criză peste tot și războiul din Ucraina a provocat bătăi de cap nu doar lor, dar și nouă. ”

„Să creeze locuri de muncă în sat pentru că tinerii pleacă”, au spus localnicii.

Potrivit legislației actuale, indexarea pensiilor pentru anul 2023 ar trebui să aibă loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, adică de cel puțin 30%. Totuși, Maia Sandu spune că din lipsă de fonduri, pensiile vor fi indexate cu doar 14,1%.

„Astăzi avem mai mulți oameni care primesc pensii decât oameni care lucrează și contribuie la fondul de pensii. Aceasta este explicația simplă și tristă în care ne aflăm”, a declarat Maia Sandu.

În schimb, președintele țării spune că persoanele care s-au pensionat în anii 90, când metodologia de calcul era alta și s-au ales cu pensii extrem de mici, vor beneficia de un suport financiar.

„Am discutat cu Guvernul să găsească o formula, o plată social separată pentru această categorie de oameni. Dacă le oferim din fondul de pensii, vom ajunge în incapacitatea de a mai plăti pensiile”, a anunțat președintele.

Vestea bună pentru localnici este că în următorii ani, toate gospodăriile vor fi conectate la rețeaua de apeduct. În prezent, doar 30% din locuitori au apă la robinet.

„Sper că timp de doi ani de zile vor rezolva această problemă și localitatea să fie aprovizionată 100%. Avem un proiect și pentru Conacul Boieresc. Am actualizat proiectul. Sper că din luna mai sau iunie să înceapă lucrările de restaurare”, a menționat Mitrică Andronii, primarul satului Țaul.

Tot astăzi, Maia Sandu a vizitat și Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, unde a discutat cu tinerii despre posibilitățile de angajare în câmpul muncii.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"