NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De la frig – la demisie. Directoarea unui gimnaziu din Edineț riscă să fie concediată

Directoarea gimnaziului din satul Hlinaia, raionul Edineț ar urma să fie concediată pe nedrept. Cel puțin asta susține Lilia Iurcu, dar și colegii ei. Problema ar fi pornit de la faptul că managera instituției de învățământ a refuzat să adere la Partidul Socialiștilor, dar și din cauza frigului din sălile de clasă.


„Ce poate să facă o directoare într-un an de zile fără bani, fără nimic, când problema căldurii este de zeci de ani.”

Problemele au început în 2021, odată cu alegerile locale.

„Consiliul a insistat să intru în Partidul Socialiștilor. Eu am refuzat, apoi am fost amenințată”, a declarat Lilia Iurcu, directoarea gimnaziului din Hlinaia, Edineț.

Actuala directoare dă vina pe fosta administrație a gimnaziului, care în 2012 nu ar fi construit corect sistemul de încălzire.

„Specialiștii au spus că cazangeria este perfectă. Cazanele sunt destul de bune. Problema este în sistemă. Căldura nu vine direct din cazangerie în școală, dar în subsol. Noi încălzim tot subsolul”, a adăugat directoarea.

Lilia Iurcu este acuzată că nu a solicitat suficienți cărbuni și acum încearcă să facă economii.

„Folosise 18 tone într-un sezon. Atunci, aveam în stoc 16 tone. Onestă și cinstită am considerat că timp de două luni, pentru noiembrie și decembrie, e suficient și nu am apelat la Guvern”, a mai spus Lilia Iurcu.

Profesorii vin în apărarea directoarei și spun că în mai multe instituții de învățământ din nordul țării este frig, dar nimeni nu este concediat pentru asta.

„Noi știm că nu doar în instituția noastră, dar și în multe alte școli, temperatura aerului în încăperi nu este mai multe de 19 grade. În unele instituții chiar este frig, sunt persoane care cunosc acest lucru”, menționat o învățătoare.

„De când a venit doamna directoare s-a pavat curtea, a fost reparat acoperișul, în clasa I au fost schimbate băncile, a fost procurat mobilier în cancelarie. Profesorii voiau să se așeze pe scaun și cădeau jos. Scriau în mână. Băncile se rupeau”, a spus un părinte.

De cealaltă parte, șefa Direcției Educației a Consiliului Raional Edineț acuză directoarea de inacțiune.

„Zece grade, copiii stăteau cu păturile în spate. Noi nu știam despre asta. Nu a venit cu niciun demers să ne spună că este frig în școală și să o ajutăm”, a declarat Mariana Odobescu, șefa Direcției Educației a CR Edineț.

Gimnaziul ar trebui să aibă un consum zilnic de o tonă de cărbuni și nu de doar câteva sute de kilograme, susține Mariana Odobescu.

„Problema este că nu fac focul îndeajuns. Cazanul trebuia să funcționeze 14 ore din 24. Asta este problema, doamna nu conectează ambele cazane și nu face focul cât trebuie.”

Pentru a soluționa problema, Direcția Educație a solicitat aproape 350 de mii de lei de la Consiliul Raional pentru a face modificări în sistemul de încălzire, iar etajul doi va fi închis. Directoarea nu este de acord cu ideea de a organiza orele doar la parter.

„Este o încălcare gravă să aduci două clase pe 20 de metri pătrați, în cabinetul metodic care este destinat profesorilor. Geamurile nu sunt schimbate, e chiar în spatele cazangeriei, soarele nu pătrunde deloc, reparație acolo nu s-a făcut pentru că nu s-a folosit ca sală de clasă.”

Cât despre solicitările consiliului către Lilia Iurcu de a intra în partid, fostul președinte al raionului Edineț spune următoarele.

„Nu a fost așa ceva, nu am fost vreodată la ea. Nici nu știu cine este director acolo. Nici eu nu fac parte din vreun partid”, a declarat Ion Nistor, ex-președinte al raionului Edineț.

Gimnaziul din Hlinaia este frecventat de 119 elevi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"