NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De la gaz la tizic. Unii locuitori din nordul țării nu au cu ce-și încălzi locuințele

Din cauza prețurilor mari la gaz, lemne și cărbuni, unii locuitori din nordul țării au trecut la tizic sau sunt nevoiți să facă focul doar noaptea. Oamenii sunt speriați de facturile din ultima lună. Cei care au sobe sunt la fel de disperați, pentru că lemnele și cărbunii s-au scumpit cu 30% și chiar 50%. Dacă anul trecut un metru ster de salcâm costa 700 de lei, acum acesta ajunge să coste chiar și 1150.


În locuința lui Eugen Trocin din satul Pîrlița, raionul Fălești, temperatura aerului nu depășește 17 grade.

„Cât consumi, atâta plătești. Noi cu lemne încălzim, nu cu gazul. Puțin facem focul dimineața, că dacă nu facem, prea tare se răcește”, povestește Eugen Trocin.

Și ceilalți locuitori din Pîrlița se descurcă cum pot. Au renunțat la cazanul pe gaz și au trecut la tizic.

„M-am încălzit cu gaz până acum. Dar acum deja am trecut pe tizic, cu bețe de răsărită ne încălzim. De la oi, băligarul”, spune Roman Iacobeț din s. Pîrlița.

„Cu lemne. Gazul acesta e de-a naiba. Un metru cub de lemne 1150 de lei la noi, la brigadă, acolo, în deal. Pentru o iarnă întreagă trebuie vreo tonă de cărbune. Asta e 5000 de lei. Nu știm cum o s-o scoatem până la capăt, vă spun cinstit”, spune Gheorghe Durnea din s. Pîrlița.

Pentru că nu au bani, oamenii taie copacii uscați de prin curte.

„Am mai tăiat lemne. Noroc că mai am un neam și mai tai la el. Cărbune mai cumpărăm la magazine, aici. Dar dacă e scump, ziua nu facem focul, numai noaptea”, povestește o locuitoare s. Pîrlița.

„Numai ce am despicat lemne și le-am dus în casă, să pregătesc pentru deseară, să fac focul. Am închis gazul”, spune locuitor s. Pîrlița.

„Lemnul mai moale e mai ieftin, dar acesta arde ca paiele”, explică Valeriu Cucuta din s. Pîrlița.

La Bălți, bricheții s-au scumpit cu 350 de lei, lemnele cu 400 de lei, iar cărbunii costă cu aproape 2000 de lei mai mult. Vânzătorii spun că numărul clienților a scăzut simțitor.

„Nu pot să zic, dar a scăzut numărul de clienți la toate celea și la materiale, și la scânduri, la orișice a scăzut. N-are lumea bani. De unde, dacă nu-s bani? Impozitele mari”, spune Sergiu Guțuleac, un angajat.

Și oamenii din Răuțel caută alte surse de încălzire. Unii săteni fac focul cu crengi și lozie de viță-de-vie.

„Casa încălzim acum cu brichet, care costă 6000 de lei două tone. Cunosc bătrâni din sat, care nu au cu ce. Ei, pur și simplu, umblă pe la gunoiște, strâng crenguțe, le usucă și așa și supraviețuiesc”, povestește Silva Școlnic din s. Răuțel.

„Facem focul cu brichetul, cu cărbune, cu din astea. Gazul e scump tare”, spune Tatiana Ungureanu din s. Răuțel.

„Și chiar și lemnul s-a scumpit, și cărbune s-a scumpit, s-au scumpit toate sursele de încălzire. Iată, luna asta mi-a venit factura 3500. Iar eu primesc salariu 2500”, spune Nina Trepăduș din s. Răuțel.

Unii locuitori spun că așteaptă ajutor din partea primăriei pentru că nu au o altă soluție.

„Iată, mă duc până la primărie să văd, dacă îmi vor da lemne. Suntem două familii. Suntem doi pensionari și doi invalizi”, povestește Petrea Ruslac din s. Răuțel.

„Cu gazul? Iată, în luna asta cinci mii mi-a venit. Mai mergem la pădure acum. Gazul deja e…atât”, spune un locuitor din s. Răuțel.

Bărbat: „Cu lemnul, cu cărbune.”

Reporteră: „Și cât vă costă aproximativ pe o iarnă?”

Bărbat: „Pe la șase mii.”

„Cu cărbune și cu lemne, dar e tare scump. Anul trecut ne-a dat la un preț primaria, anul acesta cu preț mai ridicat. Iar oamenii nu au pe ce trăi”, spune o femeie din s. Răuțel.

Pare greu de crezut, dar și unii locuitori din Bălți fac focul cu tizic.

Bărbat: „Tizic.”

Reporteră: „Tizic? Dar tizic de unde luați?”

Bărbat: „De la țară. De la oi.”

Reporteră: „Arde bine?”

Bărbat: „Ține cald.”

„În jur de șase, șapte metri cub. Asta doar lemne. Și cărbune rar, dar punem.”

„Așteptăm cu groază facturile, pentru că sunt imposibil de plătit”, spun bălțenii.

În prezent, o tonă de cărbune costă între 5300 și 6250 de lei. Un metru ster de lemne – între 720 și 1150 de lei, iar un metru cub de gaze – 11 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"