VIDEO | De la mic la mare, bălțenii l-au omagiat pe Grigore Vieru cu flori, muzică și poezii

Flori, muzică și multă…poezie. Așa au marcat bălțenii 85 de ani de la naşterea marelui poet basarabean, Grigore Vieru. De dimineață, iubitorii creației lui Vieru, au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale.


Poeziile și articolele lui Grigore Vieru, inclusiv cântecele pe versurile lui, au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale, a românilor dintre Prut și Nistru.

Simbol al țării noastre, care ne reprezintă prin vreme și ani.

De exemplu, cântecul care îl auzim acuma, l-am învățat în clasele primare. Este o epocă și un nume foarte apropiat pentru mine, de exemplu. Înseamnă foarte mult, înseamnă țara noastră, cultura noastră și ne pare rău că nu este printre noi.

Când spun Grogore Vieru, numele lui se asociază cu mama, cu patria, se asociază cu limba română, istoria națională, adevărul național la care trebuie să ținem.

Grigore Vieru, un mare poet, un mare eseis, un om cu suflet mare, a rămas în amintirea noastră ca o bogăție. A ținut mult la limbă, la cultura națională, așa a educat și copiii, au spus oamenii.

La eveniment au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai primăriei,  dar a lipsit primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Grigore Vieru este sufletul și inima sângerândă a întregii națiuni, deoarece, toate versurile lui rezonează prin cele mai mari valori ale neamului moldav, începând de la mamă, familia, casa, duminica, sărbătoarea din sufletele noastre, a declarat Tatiana Dubițcaia,viceprimat de Bălți.

Și copiii care frecventează grădinița Nr. 43 din Bălți l-au omagiat pe Grigore Vieru. Picii au citit versuri din creația poetului.

Cu vorba-mi strâmbă şi pripită/Eu ştiu că te-am rănit spunând/Că mi-ai luat şi grai şi pită/Şi-ai năvălit pe-al meu pământ./În vremea putredă şi goală/Pe mine, frate, cum să-ţi spun,/Pe mine m-au minţit la şcoală/Că-mi eşti duşman, nu frate bun. 

Iese tata la balcon/Şi mă strigă: Măi Ion?!/Cred că am făcut ceva/Dacă m-a strigat aşa?/Dacă nu făceam nimică,/Mă striga: Măi Ionică?!

 

Grigore Vieru este considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova. S-a născut în anul 1935, în localitatea Pererâta și s-a stins din viață în ianaurie 2009, în urma unui grav accident rutier.

leave a reply