NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De Paști va fi și puțin soare? Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Buna Vestire

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire sau cum i se mai spune în popor- Blagoveștenia. Ziua de astăzi este considerată ca și ziua de Paști și este dezlegare la pește. Creștinii din satul Pîrlița au mers la biserica din sat pentru a-l cinsti pe Dumnezeu și a se ruga de sănătate.

Buna Vestire este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Hristos. Este o sărbătoare cu dată fixă, 7 aprilie, de la care până la Crăciun, când Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni.

„Este o sărbătoare deosebită, este una dintre cele 12 sărbători împărătești. Este „Buna Vestire”, adică vestea cea bună, adusă întreg pământului, întreg globului pământesc, pentru că prin această veste ne-a adus vestea nașterii Mântuitorului nostru. Acel care a ridicat păcatul lumii, care a fost salvatorul nostru, în care credem și sperăm.”

„E cea mai scumpă veste, din ceruri a venit sfântul Arhanghel și a binecuvântat-o, i-a binevestit că va naște fiu. Îl va naște pe Isus Hristos, cel mai scump, cel mai puternic din lume, de pe pământ și din ceruri. Noi toată nădejdea o avem la el. Și ne rugăm la Maica Domnului ca să ne apere, să ne apere de vrăjmași, să ne apere de cei răi, să ne apere de război, de neînțelegeri între neamuri, între popoare”, spun creștinii.

Chiar dacă suntem în Postul Mare al Paştelui, de Blagoveştenie, biserica acordă dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

„Azi e dezlegare la pește și nu se îngroapă morții. Noi avem două înmormântări, dar nu se îngroapă azi. Azi e ca în ziua de Paști.”

„A spus părintele că azi e dezlegare la pește, mâine e dezlegat la icre și duminică, iarăși, e dezlegare la pește.”

„Azi e sărbătoare mare și Dumnezeu a dat și dezlegare la pește”, menționează oamenii.

După Florii, credincioşii intră în ultima săptămână a Postului Paştelui, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Creștinii spun că în această săptămână trebuie să ne rugăm mai mult.

„Să se roage mai mult și să se elibereze de patimile lor. Patimile gândirii rău de altul, patimii vorbirii de rău, patemii facerii de rău.”

„Postul este de 6 săptămâni, săptămâna aceasta a 7-a este a Patimilor, pe care noi o plângem, o trăim mai tragic cumva, ca să ajungem în sfânta zi a Luminării”, afirmă locuitorii satului Pîrlița.

Se spune că precum este vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi de Paşti.

„Săptămâna Patimilor este o săptămână de post mai strict ca celelalte. Creștinul, dacă are posibilitatea să mănânce fără ulei, este bine, dacă nu, fiecare trebuie să-și cântărească forțele, fiindcă Dumnezeu nu cere de la noi de a nu mânca. Scopul nu este de a nu mânca, scopul este de a deveni mai buni prin abținerea de la bucate”, declară parohul bisericii.

Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare ca hrană pentru îngeri.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"